Действията на Турция водят до дестабилизация на Близкия изток

Действията на Турция водят до дестабилизация на Близкия изток Снимка: flickr.com

Тази позиция изрази министърът на отбраната на Израел.

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц обвини Турция в действия, които водят до дестабилизация на региона на Близкия изток. Според него турската външна политика пречи на инициативите за мирно решаване на проблемите и противоречията между страните в региона.

Принцип в поведението на Израел е да се въздържа от публично порицаване на поведението на Турция, с която поддържа дипломатически и икономически връзки, независимо от пропалестинската позиция на турското правителство през последните повече от 10 години.

След осъществяването на дипломатически отношения с Обединените арабски емирства и Бахрейн от страна на Израел, министърът на отбраната на страната заяви, че „Турция и Иран отказват да подкрепят мира и насърчават регионалната агресия".

Иран и Турция разкритикуваха споразумението, сключено с посредничеството на САЩ, за нормализиране на отношенията между Израел и силите от Персийския залив (Обединени арабски емирсктва и Бахрейн). Двете големи сили в Близкия изток направиха това, виждайки предателство в подкрепата за палестинската кауза.

Действията на Турция в Северна Сирия, както в Източното Средиземноморие и в Либия са сред примерите за дестабилизация, която турската външна политика носи със себе си. Случаят на Турция е доста особен, тъй като тя е член на НАТО. Поради тази причина трябва да направим всичко възможно чрез международен натиск да накараме турските власти да се въздържат от подобни акции", каза министър Ганц на конференция в Zoom, която е организирана от Арабския съвет за регионална интеграция, цитиран от Ройтерс. Това е група, насърчаваща израелско-арабските отношения.

Действията на Израел на дипломатическия фронт в Персийския залив обезсърчават палестинците, които се борят за своята държавност във владените от Израел територии Западен бряг и Газа.

Израелското правителство, също както и това на Съединените щати, заяви, че сделките, сключени с Обединените арабски емирства и Бахрейн, могат да послужат за една бъдеща такава с Палестина.

Опитваме да намерим точния баланс между това да обезпечим националната си сигурност и да се даде възможност за суверенитет на Палестина", завърши министърът на отбраната на Израел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: