Стана известен новият ирландски еврокомисар

Стана известен новият ирландски еврокомисар Снимка: Pixabay

Марейд Макгинес наследява Фил Хоган, който подаде оставка поради неспазване на пандемичните изисквания, поставени от неговата страна.

Марейд Макгинес е посочената днес по-рано от Урсула фон дер Лайен ирландска еврокомисарка. Тя ще замени подалия на 26.08.2020 г. оставка Фил Хоган. 

Фил Хоган отговаряше за търговията в ЕК, но Марейд Макгинес ще има нов ресор. Това са финансовите услуги и капиталовите пазари. Досега това беше ресорът на Валдис Домбровскис, един от тримата заместници на фон дер Лайен. Той ще поеме ресора търговия.


Търговията е една от ключовите области в ЕК. С поемането на поста Домбровскис ще участва значително повече в преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания. Той ще трябва да се справи и с напрежението в търговските отношения на ЕС със САЩ и Китай.
61-годишната Макгинес е в Европейския парламент от 2004 г. и принадлежи към либерално-консервативната ирландска партия Fine Gael, която се присъедини към семейството на консервативната партия ЕНП на европейско ниво. В момента тя заема един от 14-те поста като заместник-председател в парламента.

Европейският парламент все още не е одобрил новите назначения в ЕК.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: