Кога е започнала първата технологична революция в каменната ера

Кога е започнала първата технологична революция в  каменната ера

Американски антрополози от университета на Мисури анализираха методите за изработване на каменни инструменти през 3,3 милиона години човешка еволюция

Те заключиха, че преди повече от половин милион години предците на съвременните хора са преминали към нов технологичен етап и това е допринесло за разминаването с други хоминиди.

Изследването е публикувано в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Екипът проучил 62 производствени последователности от каменни инструменти, събрани от 57 места за разкопки в Африка, Евразия, Гренландия, Океания, Америка и праисторическия континент Сахул.

Учените са установили, че още преди 1,8 милиона години сложността на процедурния процес за създаване на на каменни инструменти е варирала от две до четири единици. През следващите 1,2 милиона години технологията е надградена до седем единици.

Качествен скок се случва преди 600 хиляди години, когато сложността на производството на инструменти се увеличава до 18 процедурни единици.

Според учените технологичната революция от средния плейстоцен е станала възможна благодарение на съвкупността или кумулативната култура - сумата от знания, натрупани от предишни поколения.

„Поколения от подобрения, модификации и щастливи грешки могат да произведат технологии и ноу-хау отвъд всичко, което един човек би могъл да изобрети сам през живота си. Когато едно дете наследи културата на поколенията на своите родители, то получава резултат от хиляди години опити и експерименти“, отбелязват изследователите.

Антрополозите вярват, че драматичният напредък в производството на каменни инструменти е допринесъл за разминаването на пътищата между предците на съвременните хора и неандерталците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: