Bloomberg: ЕС обсъжда доставки на газ от Русия през Украйна през следващата година

Bloomberg: ЕС обсъжда доставки на газ от Русия през Украйна през следващата година Снимка: https://pixabay.com/

Въпреки факта, че повечето страни от ЕС постепенно се отказват от руски газ, европейските служители водят преговори за запазване на доставките на газ през ключовия тръбопровод Русия-Украйна

Анонимни източници на Bloomberg твърдят, че ЕС иска да осигури доставките на газ през следващата година.

Един от вариантите, който европейските служители обсъждат, е европейски компании да купуват газ от Азербайджан и да го изпомпват през руски тръбопроводи до страните от ЕС. Подобно споразумение ще позволи на Европа да избегне трудностите, свързани с закупуването на руски газ, твърдят източници на Bloomberg.

Изпълнителният директор на украинската държавна компания Нафтогаз Алексей Чернишов каза пред агенцията, че изключва всякакви планове за сътрудничество с руския Газпром. Според него газовите доставки от Азербайджан „може да имат бъдеще“.

Доставките на газ по тръбопроводи от Руската федерация за Европа са намалели значително на фона на разполагането на войски в Украйна - в резултат на размяната на санкции и подкопаването на Северни потоци. Европейският съюз замени доставките с втечнен природен газ, включително от Русия. Страните от ЕС в момента обсъждат забрана на рускияВПГ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: