Признаци на самосъзнание са открити при змиите

Признаци на самосъзнание са открити при змиите Снимка: https://pixabay.com/

Психолози от университета Wilfrid Laurier в Канада са открили признаци, че поне един вид змия има способността да се самоосъзнава

Това се съобщава в статия, публикувана в списание Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Известно е, че някои видове животни имат известна степен на самосъзнание. За да направят това, учените провеждат тестове, които включват прилагане на специален белег върху лицето на животното и след това му дават възможност да се погледне в огледалото и да докосне знака.

 Тази процедура обаче работи само при видове, които използват зрението като основно сетиво.

За да проверят дали змиите имат самосъзнание, учените се обърнаха към обонянието. За експериментите бяха избрани два вида: източна жартиерна змия (36 индивида) и кралски питон (18 индивида). Бяха събрани проби от мазнини от коремите на змиите, като някои от пробите бяха смесени със зехтин, чиято миризма е непозната за змиите.

След това на влечугите бяха представени пет двойки възможни стимули: собствен аромат и собствен аромат плюс зехтин; собствен мирис и аромат на чист зехтин; собствена миризма и миризма на змия от друг вид; миризмата на различен вид змия и миризмата на различен вид змия със зехтин; собствена миризма със зехтин и миризма на змия от друг вид със зехтин. Изследователите отбелязват как всяка змия реагира на всеки стимул.

Те открили, че жартиерните змии са по-склонни да изплезят езика си (сензор за миризма на змия), когато показват собствената си миризма и собствения си аромат на зехтин. Според учените това означава, че змиите са имали способността да се самоосъзнават, което означава, че са усетили, че собственият им аромат е променен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: