Доказано: преодоляването на трудностите е свързано с дълголетие при мъжете

Доказано: преодоляването на трудностите е свързано с дълголетие при мъжете

До такъв извод достигнаха изследователи от Медицинското училище "Чобаниан и Аведисиан" към Бостънския университет

Съществуват твърде малко значими научни работи, които изследват какви са дългосрочните последици за здравето от начина, по който хората се справят със стресовите фактори. Едно такова изследване е публикувано неотдавна в The Journal of Gerontology, Series B: Psychological Sciences and Social Sciences.

Оказва се, че това, доколко силно възрастните мъже реагират на стресовите фактори, влияе по-силно върху оцеляването им и продължителността но живота, отколкото самите действия, които са извършени за преодоляването на тези трудности. Това е потвърдено и след отчитане на индивидуалните различия в демографията, семейното положение, основните здравословните състояния и факторите на начина на живот на хората.

В рамките на проучването изследователите проследяват 743 мъже. В периода между 1993 г. и 2002 г. всеки доброволец преминава през оценка на стреса и неговото преодоляване. Това включва наименование на най-стресовото събитие, което се е случило през последния месец, оценка на това, колко стресиращ е бил проблемът за участниците и посочване колко често те са използвали конкретни стратегии за справяне с проблема. След това експертите анализират данните на тези хора за 27 години.

Резултатите от проучването показват, че обикновено по-важно за дълголетието при по-възрастните мъже са били общите усилия, положени от тях за преодоляване на трудностите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: