Биткойнът поскъпна до 60 000 долара, анализатори прогнозират нови рекорди

Биткойнът поскъпна до 60 000 долара, анализатори прогнозират нови рекорди Снимка: https://pixabay.com/

Курсът на биткойна се покачи до 60 000 долара за първи път, откакто достигна исторически връх от близо 69 000 долара през ноември 2021 г.

Най-голямата криптовалута поскъпна с повече от 40% само тази година, отчасти благодарение на успешното стартиране на спот борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ, които набраха над 6 милиарда долара от началото на търговията на 11 януари, и отчасти поради предстоящ халвинг, след което наградите за копаене на един блок ще бъдат намалени наполовина от 6,25 на 3,125 биткойна.

„Това е доста безумно“, коментира Райън Ким, ръководител на отдела за деривати в брокерската компания FalconX за цифрови активи, относно спринтирането на биткойна.

сoindesk.com

Стойността на биткойна се е увеличила повече от три пъти от началото на миналата година, възстановявайки се след спад от 64% през 2022 г. Това отбеляза забележително завръщане след поредица от скандали и фалити в крипто индустрията, които повдигнаха въпроси относно жизнеспособността на цифровите активи.


Това обръщане е още по-впечатляващо, тъй като централните банки сигнализират за намерението си да поддържат лихвените проценти високи за известно време", казва Майкъл, съосновател на Dexterity Capital Майкл Сафаи (Michael Safai).

През 2024 г. темпът на растеж на биткойна надмина традиционните активи като акции и злато. Възходът на биткойна подхрани спекулативния апетит към по-малки криптовалути като Etherium и Dogecoin. Цифровите токени се покачват, въпреки че инвеститорите намалиха очакванията за по-разхлабена парична политика през тази година, както се вижда от нарастващата доходност на държавните облигации на САЩ.

Масовото навлизане в биткойн-ETF подтикна някои наблюдатели от индустрията да предупредят за надвиснала криза в предлагането, тъй като новите монети от "миньорите" не успяват да отговорят на търсенето.

Анализаторите казват, че около 80% от биткойните не са сменяли собственика си през последните шест месеца, което потенциално влошава ситуацията и увеличава ценовия натиск.

Източник: bloomberg.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: