Европейците изчислиха колко ще им струва влизането на Украйна в ЕС

Европейците изчислиха колко ще им струва влизането на Украйна в ЕС Снимка: pikist.com

ТЕС: влизането на Украйна в ЕС ще струва на европейците 190 милиарда евро

Според изчисленията на Германския икономически институт, 17% от общия бюджет на Евросъюза ще отиде директно в Украйна, ако тя встъпи в обединението. Както съобщава изданието The European Conservative, според сегашния седемгодишен бюджет на ЕС посочените 17% ще възлязат на 190 милиарда евро.

Изданието посочва, че около 70-90 милиарда евро ще постъпят от фонда за обща селскостопанска политика, а още 50-70 милиарда — от т. нар. Кохезионен фонд за подкрепа на слабата икономика на Украйна. По този начин практически всички останали страни-членки на ЕС ще станат нетни донори, а Украйна ще бъде основният бенефициент в ЕС, пише European Conservatives.

В същото време изданието предава думите на унгарския премиер Виктор Орбан, който заяви, че на срещата на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе на 14-15 декември, Будапеща възнамерява да блокира всякакви опити за започване на преговори за приемането на Украйна в ЕС или за отпускане на нов транш за подкрепа на Киев. При това, дипломати отбелязват, че търсенето на компромис по този въпрос на срещата на посланиците на ЕС в неделя не се увенчаха с успех — Унгария не променя позицията си, а всяко решение трябва да бъде единодушно, се казва в публикацията.

Изданието припомня, че Унгария отказа да снабдява Украйна с оръжие и последователно критикува антируските санкции, призовавайки за започване на мирни преговори. В същото време унгарското правителство даде ясно да се разбере, че ще възразява срещу влизането на Украйна в ЕС или НАТО, докато в тази страна не започнат да спазват правата на етническото унгарско малцинство. При това премиерът Орбан твърди, че Украйна до такава степен е затънала в корупция, че тя просто и не е готова за присъединяване към Европейския съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: