Ирак е против всякакво споразумение за отказ от изкопаемите горива

Ирак е против всякакво споразумение за отказ от изкопаемите горива Снимка: БНР

Министерството на петрола на Ирак: Багдад ще отхвърли всички споразумения за премахване на изкопаемите горива

Ирак подкрепя призива на генералния секретар на ОПЕК за отхвърляне на всяко споразумение, свързано с премахването на изкопаемите горива, заяви говорителят на иракското министерство на петрола Асем Джихад.

В петък генералният секретар на ОПЕК Хайсам ал-Гайс се обърна с писмо към членовете на обединението с молба да отхвърлят всякакви формулировки, свързани с постепенния отказ от изкопаеми горива в проекта на окончателното споразумение на срещата на върха на ООН за климата в Дубай (COP28).

По думите на представителя на Министерството на петрола, ръководителят на ведомството Хайян Абдулгани е инструктирал иракската делегация, участваща в конференцията на ООН за климата (COP28) в Дубай, да постигне това, че във формулировката на заключителното изявление да се подчертава "сътрудничеството на страните по света за намаляване на вредните емисии и отказ от опитите за насочване към изкопаеми горива и нарушаване на правата на страните производителки и на техните народи".

"Ирак подкрепя това, което беше заявено в съдържанието на посланието на генералния секретар на ОПЕК Хайсам ал Гайс, отхвърляйки всеки текст или формулировка, насочена към енергетиката, т.е. към изкопаемите горива, а не към намаляване на емисиите", каза Асем Джихад.

Проектът на споразумение след срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Дубай включва редица варианти за бъдещо използване на изкопаеми горива, което е най-спорният въпрос на срещата на върха.

До приключването на конференцията на 12 декември страните трябва да постигнат консенсус по този въпрос. В текста, който все още е в етап на обсъждане, са включени пет възможни варианта.

По-конкретно, той призовава страните да "предприемат по-нататъшни действия през това критично десетилетие към постепенно премахване на изкопаемите горива в съответствие с най-напредничавите научни постижения", както и "към постепенно премахване на изкопаемите горива в съответствие с най-добрите научни постижения, чрез начини за постигане на максимален показател на глобалното затопляне от 1,5%, принципите и разпоредбите на Парижкото споразумение".

Освен това, текстът предвижда вариант за "постепенен отказ от изкопаемите горива, признавайки необходимостта от достигане на пика на неговото потребление през това десетилетие и подчертавайки важността на това, енергийният сектор да бъде предимно свободен от изкопаеми горива много преди 2050 г.", както и "поетапен отказ от използването на изкопаемите горива и бързо намаляване на използването му, за да се постигне нулево ниво на емисиите на СО2 в енергийните системи до средата на века или около този срок". 

Освен тези варианти, има предложение да не се вмъква в текста на споразумението след конференцията нито дума за бъдещото използване на изкопаеми горива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: