Дипломати считат конфликта между ръководителите на ЕК и Европейския съвет за срамен

Дипломати  считат конфликта между ръководителите на ЕК и Европейския съвет за срамен

Конфликтът между ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен намалява ефективността на ръководството на ЕС в момент, когато е необходимо да се представи ясна позиция по Украйна, Израел, Китай и търговските въпроси

  Това мнение изразиха пред Bloomberg европейски дипломати и официални лица. Те описаха конфликта между г-н Мишел и г-жа фон дер Лайен като „срамно разделение на върха“.


В началото на октомври ръководителят на Европейския съвет обвини председателя на Европейската комисия в превишаване на правомощията му. Тогава като пример Шарл Мишел посочи миграционното споразумение с Тунис, което според него е подписано от шефа на Европейската комисия, но Съветът на ЕС „останал настрана“.

Конфликтът между страните се влоши, след като Урсула фон дер Лайен обяви пълна подкрепа за Израел във войната срещу палестинското движение Хамас, но не представи съгласувана от европейските страни позиция относно хуманитарната ситуация в ивицата Газа. Bloomberg пише, че европейските дипломати са почти единодушни в критиките на ръководителя на Европейската комисия, а някои служители трябваше да отстраняват проблеми  в отношенията с арабските страни след пътуването на   фон дер Лайен до Израел.

Източниците на агенцията подчертаха, че позицията на Европейския съюз във външната политика се определя не от Европейската комисия, а от страните членки на съюза. В същото време събеседниците на Bloomberg признават, че благодарение на своята напористост и авторитет Урсула фон дер Лайен е постигнала по-голям успех от своите предшественици и всъщност се е превърнала в символ на Европейския съюз.

По-рано Politico писа за недоволството на европейските чиновници от действията на Урсула фон дер Лайен. Изданието установи, че около 800 служители на ЕС са подписали писмо в знак на протест срещу факта, че ръководителят на Европейската комисия демонстрира „специално отношение към Израел“ във войната с Хамас.

Загрижени сме за безусловната подкрепа на една от двете страни от Европейската комисия, която Вие представлявате. Тази подкрепа се изразява неконтролируемо, например сградите на ЕС са осветени с израелското знаме“, се казва в писмото на дипломатите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: