Кожените палта са забранени: в опасност ли е кожухарската индустрия в ЕС?

Кожените палта са забранени: в опасност ли е кожухарската индустрия в ЕС? Снимка: https://pixabay.com/

Европейският парламент разглежда петиция, призоваваща за забрана на кожите

Въпреки че това е добра новина за хуманното отношение към животните, съществуват опасения относно икономическото въздействие на потенциалната забрана, тъй като ЕС е един от водещите производители и търговци на кожи.

Европейската гражданска инициатива Fur Free Europe призовава за забрана на отглеждането на животни за кожи и продажбата на кожи в целия Европейски съюз.

Инициативата събра повече от 1,5 милиона подписа в 18 държави-членки на ЕС и беше представена в Европейския парламент в четвъртък от комисиите по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и по земеделие и развитие на селските райони.

Практически пълната забрана в ЕС ще доведе до затварянето на хиляди ферми и ще принуди много производители на облекло да преминат към производство на колекции без кожа или с изкуствена кожа.

Петицията има за цел да защити животните, но някои експерти изразиха загриженост относно възможното ѝ икономическо въздействие, предвид значителната позиция на ЕС на световния пазар на кожи. Основателни ли са тези опасения?

Колко голяма е европейската кожухарска индустрия?

ЕС е вторият по големина производител на кожи в света след Китай.

Износът на кожи от ЕС възлиза на 107,8 милиона евро през 2021 г. според няколко организации за хуманно отношение към животните.

Тази индустрия осигурява приблизително 100 000 работни места, които са разпределени между отглеждане, производство и продажба на кожени изделия.

Производството на кожи в ЕС обаче вече рязко намалява.

Към днешна дата 14 държави-членки на ЕС са забранили отглеждането на кожи и много от тях са въвели строги закони за хуманно отношение към животните, които де факто са забавили производството на кожи.

Обречена ли е индустрията?

Последните данни показват доста песимистично бъдеще за индустрията: само за две години производството на кожи е намаляло повече от половината, а спадът се наблюдава от около десет години.

Според The ​​Fur Free Alliance производството на кожа от норка в ЕС е възлизало на 18 милиона кожи през 2020 г., но е спаднало до 7,5 милиона кожи миналата година. Същото важи и за лисича кожа: 700 хиляди кожи са произведени през 2022 г., в сравнение с 1,2 милиона през 2020 г.

Спадът в търсенето се дължи на кампания за застъпничество от групи за хуманно отношение към животните, както и на въздействието на пандемията COVID-19, което засили загрижеността относно предаването на болести от животни на хора.

Така по време на пандемията Дания, основен производител на кожа от норка в ЕС, реши да унищожи около 15 милиона животни, за да предотврати предаването на COVID-19.

Но не само европейската кожухарска индустрия е в упадък.

Китай, номер едно в света по производство на кожи, и Канада, където производството на кожи е неразделна част от традициите на страната, също отбелязаха бърз спад в индустрията си през последните няколко години.

На 19 октомври членовете на Европейския парламент ще обсъдят петиция за забрана на кожени изделия, като вземат предвид както последиците за европейската кожарска индустрия, така и хуманното отношение към животните.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: