NYT: Първите танкове Abrams пристигнаха в Украйна

NYT: Първите танкове Abrams пристигнаха в Украйна

Първите американски танкове Abrams са доставени в Украйна, съобщиха два източника от Пентагона пред The ​​New York Times

 Те пристигнаха няколко месеца предсрочно и ще бъдат използвани в настъплението.

Източниците на вестника не разкриват броя на доставените танкове. Събеседниците на изданието обаче отбелязват, че полученото от Украйна оборудване е част от партида от 31 танка, обещана от президента на САЩ Джо Байдън. Според източниците Украйна ще получи още повече танкове от този модел през следващите месеци.

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов каза, че танковете Abrams ще бъдат използвани „много специално, за конкретни, добре обмислени операции“. В противен случай тези танкове рискуват да бъдат унищожени напразно.

М1 Abrams (Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Разработен е от корпорацията Chrysler и заменя остарелите М48А5 Patton и М60 Патън. Abrams е наречен на американския генерал Крайтън Ейбрамс, който е бил началник-щаб и командир на 37-и бронетанков полк, участвал активно във Виетнамската война.

Танкът се отличава с голямо бойно тегло, изключително устойчива композитна броня и мощен газотурбинен двигател. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава до днес. Цената на един Abrams достига $4,3 млн. в зависимост от варианта. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: