Липса на цени и неясни послания при продажба на „стоки за ученика“

Липса на цени и неясни послания при продажба на „стоки за ученика“ Снимка: "Ние, потребителите"

Препоръки към родителите как да изберат най-изгодните за тях предложения и да се предпазят от актуалните и през този сезон нелоялни практики при продажбата на стоки за новата учебна година.

Отсъстващи цени и поднесена неясно информация за условията, при които ще се продават на определена цена "стоки за ученика". Това са част от нарушенията, с които се сблъскват и през този сезон родителите при задължителните преди началото на всяка учебна година покупки за своите деца.

Така например, голяма търговска верига предлага за продажба тетрадки, моливи и химикалки, несесери, папки и други пособия за работа в клас с послание в червено "Сега ...“, последвано от съответната цена. Кампанията е с продължителност близо месец, но не е ясно какви ще бъдат цените на тези артикули, след като тя приключи. 

Не е изключена възможността да са по-ниски и това послание да е било за привличане на клиенти в пика на покупките, а когато вече всичко е осигурено, цените да бъдат свалени. Още повече, че тук няма твърдение за намаление и не се посочват задължителните в такъв случай съгласно Закона за защита на потребителите стара и нова цена, за да може клиентът да види каква отстъпка му се предлага в този обект.

Друго нарушение е липсата на цени за поставени в насипно състояние в щендери чанти, несесери и др., което лишава потребителя от важна информация, която трябва да получат преди вземането на решението за покупка. За някои от тези артикули цените са обявени на други щандове, на които въпросните стоки също могат да бъдат открити. Това обаче не освобождава търговеца от законовото задължение да посочи цената върху стоката, върху нейната опаковка или в непосредствена близост. 

От "Ние, потребителите" напомнят, че за дребни артикули, като острилки, пергели, гуми, химикалки и други, също трябва да се посочи цената, като тя може да е върху съд, в който са поставени всяка от тези стоки и да е упоменато, че важи за брой от съответния вид.

За да се възползват от най-изгодните предложения и да не стават жертва на различен тип нелоялни практики с послания от типа „само сега“, само тук“ и пр., препоръчваме на родителите преди да закупят необходимите за децата им стоки за училище, да прегледат офертите в интернет. Това ще им спести време и ще им даде представа за диапазоните, в които се движат цените на интересуващите ги артикули. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: