Бивши пилоти от германската армия са обучавали свои колеги в Китай

Бивши пилоти от германската армия са обучавали свои колеги в Китай Снимка: https://pixabay.com/

Служители по сигурността смятат, че е възможно бившите пилоти да са предали тайни оперативни тактики, както и военна информация по време на обучението, според ZDF и „Der Spiegel“

Германските медии съобщиха, че бивши пилоти от германската армия са били ангажирани в обучението на китайски пилоти за бойни самолети.

Бившите германски пилоти на изтребители са били наети като инструктори в Китай и вероятно са получавали заплащане само като професионални спортисти или висши ръководители в компании, според новинарски репортаж, публикуван от обществената телевизия ZDF и Der Spiegel, съобщава Anadolia.

В текста се посочва, че сред бившите военни са двама пилоти на изтребители Eurofighter и пилот на Tornado, като се твърди, че тримата са служили години наред в германската армия и са знаели тайната тактика на НАТО.

Съобщава се също, че германските служители по сигурността смятат за възможно бившите пилоти да са предали тайни оперативни тактики, както и военна информация по време на обучението.

Контролната комисия на Бундестага, която отговаря за дейността на разузнавателните служби в Германия, ще обсъди въпроса.

Правила относно задълженията за поверителност

Председателят на тази комисия Константин Ноц каза, че те са загрижени, че войници, които преди са работили за Германия, могат да разкрият държавни тайни и че това може да представлява значителен риск за сигурността на Германия, Европа и НАТО.

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза по време на посещението си в Сингапур, че ще започне разследване по случая.

Ще го направим категорично и всички нарушения ще бъдат наказани. Това е напълно ясно“, добави той.

Той посочи, че войниците могат да работят на други места само в рамките на закона след приключване на военната им служба.

„Във Военния закон има ясни правила какво може и какво не може да прави един войник след отбиване на военната си служба. Освен това има ясни правила относно задълженията за поверителност и други въпроси“, каза Писториус.

Бойните пилоти в Германия се пенсионират на 41 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: