Bloomberg предупреди, че цените на газа в Европа могат да станат отрицателни

Bloomberg предупреди, че цените на газа в Европа могат да станат отрицателни

Според някои участници на пазара това може да се случи в много близко бъдеще

Топ мениджърите на най-големите оператори на стоковите пазари признаха, че цените на краткосрочните газови договори в Европа може да станат отрицателни за известно време това лято, пише Bloomberg, цитирайки участници в годишния енергиен панаир E-World в Есен, Германия.


Такова събитие, при което производителите на газ действително плащат на потребителите да вземат газ от тях, става все по-вероятно, тъй като цените се доближават до нивата отпреди кризата, казва от агенцията.

Тази седмица цените на газа на борсата в Европа паднаха под 300 долара за хиляда кубически метра за първи път от две години. На търг на 26 май цената на юнските фючърси в хъба TTF падна с 0,3% до 25,38 евро за 1 MWh, или около 286 долара за 1000 кубически метра, като се вземе предвид текущият курс на международния валутен пазар.

На избрани регионални газови пазари в Европа цените могат да станат отрицателни в рамките на часове или дни с високо производство на енергия от възобновяеми източници, каза пред агенцията Педер Бьорланд, вицепрезидент по търговията с газ и оптимизацията в норвежката петролна компания Equinor.

Той обаче предупреди, че отрицателните цени са все още далеч и „много неща могат да се случат по пътя“.

Гьорди Варга, главен изпълнителен директор на швейцарската търговска компания MET International, също признава, че цените на газа в Европа ще паднат под 10 евро за 1 MWh (около 113 долара за хиляда кубически метра).

„В краткосрочен план, в рамките на няколко дни, ако газовите хранилища са пълни, можем да видим цени под 10 евро“, каза той, подчертавайки, че причината ще бъде липса на място за съхранение на суровината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: