Цената на златото се доближава до историческия си връх

Цената на златото се доближава до историческия си връх Снимка: https://pixabay.com/

Цената на златото се покачи над 2052 долара за тройунция след заседанието на Федералния резерв на САЩ

Цената на златото се покачва в четвъртък сутринта над 2052 долара за тройунция, която се доближава до най-високата си стойност за всички времена, след заседанието на Федералната резервна система на САЩ (FRS), според данни от търговията.

Рано тази сутрин цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нараства с 15,75 долара, или 0,77%, до 2052,85 долара за *тройунция. Това е най-високата цена от историческия връх през 2020 г., когато достигна 2089 долара за тройунция. Юлските фючърси на среброто се повишават с 1,38% до 26,038 долара за унция.

Златото се покачва след резултатите от срещата на ФР. В сряда регулаторът очаквано повиши сконтовия процент с 25 базисни пункта до 5-5,25%. Въпреки това ФР сигнализира, че едногодишният цикъл на повишаване на дисконтовия процент вероятно може да бъде спрян, за да се оцени икономическата ситуация в САЩ.

Това доведе до отслабване на долара и намаляване на доходността на държавните облигации на САЩ, които са алтернатива на ценния метал като активи-убежища.  

* Тройунция или тройска унция (на английски: troy ounce) е единица за тегло, използвана при скъпоценни метали (злато, сребро, платина) и техни сплави. Една тройунция е равна на 31,1034768 грама.

Името на тази единица произлиза от град Троа (Troyes) във Франция, който през Средните векове е бил важен търговски център.

Международното означение на една тройунция злато е XAU, сребро – XAG, платина – XPT и паладий – XPD. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: