Tурция възнамерява да намали вноса на петрол до 80 процента

Tурция възнамерява да намали вноса на петрол до 80 процента

Страната възнамерява да намали вноса на петрол до 80 процента след откриването на нови находища

Турция възнамерява да намали вноса на петрол до 80% след откриването на нови находища в страната, каза министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез

В югоизточната част на Турция бяха открити нови петролни находища с капацитет, оценен на 100 000 барела на ден, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган във вторник. Петролът се намира на дълбочина от 2,6 километра, каза президентът, резервите се оценяват на "десетки милиарди" долари.

"Турция провежда пручвания в този район от четири години, знаете, че районът беше "изчистен" от терористичната заплаха. Работата се извършваше в трудни условия, доскоро снежната покривка там беше 3 сантиметра. Нефтът там е с много високо качество. Нашето производство е 80 000 барела на ден. Сега в тези нови полета има потенциал от 100 000 барела на ден. Тази отметка беше нашата цел до края на тази година. Сега нашият внос на петрол е 90%, надяваме се че новите полета ще намалят нуждата ни до 80%," каза Донмез в интервю за телевизионния канал Haber Global.

През декември Ердоган обяви откриването на находище в Югоизточна Турция със запаси от 150 милиона барела нетни петролни запаси (около 21,3 милиона тона, използвайки коефициент на преобразуване от 7,23), оценени на 12 милиарда долара. По думите му това находище е едно от 10-те най-големи открития, направени на сушата през тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: