Хакери преодоляха защитата и получиха пълен контрол над европейски сателит

Хакери преодоляха защитата и получиха пълен контрол над европейски сателит Снимка: ferra.ru

Космическата индустрия трябва да обърне повече внимание на безопасността на своите апарати

Специалисти от компанията Thales успешно хакнаха европейски сателит и демонстрираха работата на неговите защитни системи на конференцията CYSAT.

За това съобщи Gizmodo.

Цел на учените стана малкият сателит GPS-SAT, принадлежащ на Европейската космическа агенция (ESA). Те не само успяха да преодолеят системите за защита на спътника, но и да поемат контрол над него.

Хакерите получиха достъп до глобалната система за позициониране, системата за ориентация и бордовата камера OPS-SAT. Те обаче не попречиха на работата на устройството и не промениха орбитата му.

По думите на експертите на Thales, спеицалистите са успели да хакнат сателита, използвайки стандартните разрешения за достъп, за да влязат в контролния интерфейс. Това им позволи да получат пълен контрол над хардуера и възможност да качат злонамерен код в неговия софтуер.

Вицепрезидентът на Thales Пиер-Ив Жоливет подчерта, че космическата индустрия трябва да обърне внимание на киберсигурността на всички етапи от разработката и експлоатацията на спътниците. Това ще помогне за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: