Китайска компания снабдява със сателитни снимки руската наемническа армия Wagner

Китайска компания снабдява със сателитни снимки руската наемническа армия Wagner Снимка: NASA

Информацията се предоставя на формированията на частната военна компания, които воюват в Украйна.

Това съобщи Reuters, позовавайки се на изявлението на Даниел Критенбринк, помощник държавен секретар в Белия дом по въпросите за Източна Азия и Тихия океан. Високопоставеният политик обвини китайската компания Spacety Co по време на изслушване пред американския конгрес вчера. 

През януари САЩ наложиха санкции на Spacety Co, като тогава Министерството на финансите на САЩ уточни, че компанията е прехвърляла сателитни снимки от територията на Украйна на копманията "Teppa Tex", която според американските власти е свързана с ЧВК Wagner и също е в „черния” списък на САЩ. 

Китайската Spacety Co е основана през 2016 г. в Пекин, но със седалище в Люксембург. След санкциите, наложени на Русия от САЩ, от копманията заявиха, че всичките им продукти и услуги са „невоенни” и не сътрудничат с Русия. 

През февруари САЩ започнаха да говорят открито за желанието на Китай да помогне на Русия с доставки на оръжия. Държавният секретар Антъни Блинкен предупреди Пекин за "сериозни последици", ако предостави оръжия на Москва.

Китай може да предостави на Русия артилерийски системи, боеприпаси и бойни дронове, пише The Washington Post, позовавайки се на служители на Белия дом. CNN съобщи, че според данни на американското разузнаване, Пекин все още не е взел окончателно решение, но преговаря с Москва за цената и обема на оръжейните доставки. Der Spiegel съобщи още, че Русия преговаря и с китайската компания Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology за закупуването на 100 бойни дрона, които да получи през пролетта.

В отговор на публичните изявления и медийните публикации, външното министерство на Китай призова САЩ, които доставят „оръжия на бойното поле“, да „спрат да прехвърлят вината и да разпространяват дезинформация“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: