Foreign Policy: Турция е предала на Украйна касетъчни боеприпаси

Foreign Policy: Турция е предала на Украйна касетъчни боеприпаси Снимка: rosbalt.ru

Киев безуспешно се опитваше да получи това въоръжение от САЩ

През ноември 2022 г. Турция е предала на Украйна касетъчни артилерийски боеприпаси от времето на Студената война, пише изданието Foreign Police, позовавайки се на източници сред американски и европейски чиновници. 

Отбелязва се, че Киев дълго време се е опитвал да получи такива боеприпаси от САЩ, но е получил отказ.

Става дума за усъвършенствани конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM), произведени в Турция по споразумение със САЩ, уточнява изданието. Те са предназначени за унищожаване на бронетехника. В същото време, в съответствие със законодателството, САЩ не могат да експортират DPICM поради "високия процент на брак".

По данни на Foreign Police, Анкара "в продължение на няколко месеца се е опитвала да скрие" предаването на тези боеприпаси на Киев. "След като САЩ отказаха (на Украйна) достъп до касетъчни боеприпаси, Турция стана единственото място, от където те можеха да ги получат. Това показва, че макар Турция в някои отношения да се сближава с Русия, тя действително оказва на Украйна съществена военна подкрепа", заявява един от събеседниците на агенцията.

Турция, както и САЩ, не са страни по Конвенцията за касетъчните боеприпаси - международен договор, който забранява тяхното използване, прехвърляне и натрупване. В същото време експертите, интервюирани от изданието, се опасяват, че използването на такъв вид оръжие може да задълбочи проблема с разминирането на териториите на Украйна в бъдеще: касетъчните боеприпаси хаотично се разпръскват при изстрел, а някои от тях не се и взривяват.

По-рано украинският премиер Денис Шмигал заяви, че общата площ на минните полета, създадени в страната по време на военните действия, е достигнала 250 хиляди квадратни километра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: