Китай възнамерява да защитава интересите си в търговските спорове с Евросъюза

Китай възнамерява да защитава интересите си в търговските спорове с Евросъюза Снимка: pxhere.com

Министерството на търговията на Китай: Пекин ще защитава своите законни интереси в търговските спорове с ЕС

Китай възнамерява решително да защитава законните си права и интереси в спора с Европейския съюз, заяви Министерството на търговията на страната.

По-рано Европейската комисия съобщи, че ЕС се е обърнал към Световната търговска организация (СТО) с молба да бъде сформирана арбитражна група за разрешаване на два спора с Пекин, започнати от Брюксел.

"Китайската страна по надлежния начин ще разгледа съответното искане, изпратено от ЕС, в съответствие с процедурите за разрешаване на споровете в СТО и решително ще защитава своите законни права и интереси", се казва в съобщение, публикувано днес на официалния уебсайт на китайското ведомство.

От Министерството подчертават, че Китай винаги е осъществявал външната си търговия в съответствие с правилата на СТО, като добавят, че китайската страна "съжалява" за решението на ЕС.

По-рано Европейският съюз започна производство по дела в рамките на организацията, първият етап от които са двустранните консултации. Ако такива консултации не доведат до разрешаване на спора, ищецът може да поиска от СТО да сформира група от арбитри на организацията, които да го разрешат

Едно от тези две дела се отнася до търговските ограничения, които Китай наложи през декември 2021 г. по отношение на литовския износ, съдържащ литовски компоненти. Второто се отнася до това, че Китай от август 2020 г. възпрепятства компаниите с високотехнологични патенти да защитават правата си в некитайски съдилища, включително в тези на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: