Китайска ракета се разпадна на множество отломки в орбита

Китайска ракета се разпадна на множество отломки в орбита Снимка: piqsels.com

Сега те застрашават спътниците на Starlink

Китайските власти потвърдиха факта на разрушаването в Космоса на ракетата "Чанчжън-6А" след извеждането на полезния товар - отломките са се разпръснали в околоземна орбита, приблизително на същото място, където са разположени много от спътниците Starlink на Илон Мъск, съобщава порталът scmp.com. Това увеличава опасността от сблъсък, което може да доведе до образуването на още по-голям обем космически отпадъци.

По данни на космическите сили на САЩ, ракетата се е разпаднала на повече от 50 фрагмента на височина 500-700 км от Земята. Орбитата на надморска височина от 500 км се използва от хиляди спътници за връзка на Starlink, докато Международната космическа станция (МКС) и китайската "Тянгун" се намират малко по-ниско.

Според говорител на китайското външно министерство инцидентът не представлява заплаха нито за китайската станция, нито за МКС. Известно е, че ракетата е носила спътника за дистанционно сондиране на океана "Юнхай-3" и той е бил успешно изведен в орбита на 12 ноември. 

Все още не е известно какво е довело до унищожаването на ракетата. Моделът "Чанчжън-6А" представлява малка тристепенна ракета, зареждана с нескъп керосин и използваща предимно изпитани във времето технологии. По-рано представители на китайските власти заявиха, че това е един от най-надеждните видове ракети за космически изстрелвания.

Конструкцията на ракетата предвижда, че горната степен ще падне на Земята в цялостен блок, напълно изгаряйки в атмосферата. Въпреки това, според един от холандските астрономи, той е успял да преброи 43 фрагмента. За норма в космонавтиката се счита или изтеглянето на ракетата от орбита след доставката на товара, или изхвърлянето на гориво, за да се избегнат подобни инциденти. Според косвени данни, проблеми могат да възникнат именно при опит за изхвърляне на излишното гориво.

Както съобщава хонконгският портал SCMP, след началото на събитията в Украйна китайските военни призовават правителството си да разработи начини за унищожаване на сателитната мрежа Starlink, предполагайки, че тя може да представлява заплаха за националната сигурност на Поднебесната империя. 

Един от предложените методи е да се създадат множество фрагменти от космически отпадъци в дадена орбита, причинявайки редица сблъсъци със спътниците, за да може комуникационната мрежа да излезе от строя.

Също така се съобщава, че компютърна симулация, създадена от китайски военни изследователи, показва, че термоядрен взрив в близкия Космос може да образува радиоактивен облак,  способен да достигне височина до 500 км, което е напълно достатъчно за деактивиране на спътниците.

Независимо от това, учен от Пекин, пожелал да остане анонимен заяви, че инцидентът вероятно е бил непреднамерен, тъй като отломките могат да повредят собствените китайски космически обекти, включително и новата космическа станция. Ученият смята подобни експерименти от страна на военните за малко вероятни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: