Aptera показа триколесен автомобил със слънчеви батерии

Aptera показа триколесен автомобил със слънчеви батерии

Моделът е разработван почти 15 години, а сега компанията представи готов прототип на изложението в Сан Диего

Капковидният модел Gamma е последната стъпка към серийното производство на триколесния електромобил.

През 2021 г. Aptera Motors завърши алфа тестването на своя модел и започна подготовка за бета тестване на автомобила. В края на март тази година прототипите бяха тествани на пътя, а през август стартъпът представи интериорния дизайн на бъдещия електрически автомобил. През следващата година компанията планира да започне пълномащабно производство на автомобили в нов завод в Калифорния.

Основната характеристика на американската разработка са слънчеви панели, вградени в покрива, предния капак и дори таблото на автомобила. При идеални условия батериите зареждат акумулатора за 72 километра. Въпреки това колата не се зарежда по време на пътуване, така че цифрите, оповестени от компанията, всъщност може да са различни.

Според разработчиците в бъдеще прототипът ще може да изминава 1600 километра без презареждане: това ще бъде възможно благодарение на аеродинамичния дизайн и леките композитни материали. Електрическият автомобил има изключително опростена каросерия с коефициент на съпротивление 0,13.

Интериорът на автомобила е направен в модерен минималистичен дизайн с централен дисплей вместо физическо табло. Електрическата кола е оборудвана с волан, както и с цифрови камери, които заменят огледалото за обратно виждане и допълват традиционните странични огледала.

Към днешна дата стартъпът има повече от 30 000 поръчки за своето иновативно електрическо превозно средство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: