Китай прекратява диалога със Съединените щати по военни въпроси и климата

Китай  прекратява диалога със Съединените щати по военни въпроси и климата Снимка: https://pixabay.com/

Китайските власти обявиха спиране или прекратяване на диалога със Съединените щати по няколко въпроса във връзка с посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи Bloomberg в петък.

Китай отменя диалога на военно ниво, работни срещи с Министерството на отбраната на САЩ и срещи с американски официални лица по въпросите на морската сигурност.

Китайските власти спират и диалога за климата със САЩ, сътрудничеството в борбата с престъпността, работните срещи за репатрирането на нелегални мигранти, съдебното сътрудничество и сътрудничеството в борбата с наркотиците.
 

По-рано в петък китайското външно министерство обяви налагането на санкции срещу Пелоси, които ще засегнат и нейните близки.

Пелоси посети Тайван тази седмица въпреки силното китайско недоволство.

Китайското външно министерство обяви, че контрамерките срещу посещението ще бъдат "силни, мощни и ефективни" и ще бъдат усетени както в САЩ, така и в Тайван. Пекин започна военни учения близо до острова и издаде официално предупреждение към авиокомпаниите да избягват въздушното пространство близо до Тайван в шест зони.

Освен това Китай наложи забрана за внос на цитрусови плодове, няколко вида риба и редица други хранителни продукти от острова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: