Очаква ни дългосрочна инфлация

Очаква ни дългосрочна инфлация Снимка: https://pixabay.com/

И не става дума само за България; очертават се все по диктаторски, все по авторитарни режими

Или просто "демократично" промиващи мозъците медии и управления, които се ползват  като бушони.

Съответно -  обезценка на парите, вероятно и по-високи данъци.

Как стигам до този извод, като икономист?

За съжаление всички индикатори сочат точно към това, особено за България (огромно застаряващо население) + много от работоспособното население напуска страната.

Това е снимка от графика за застаряващото население в САЩ.
Това е източникът - за който иска да гледа видеото:
https://www.youtube.com/watch?v=vFymvWX2nmA&t=1877s

Частта от видеото се казва: Decreased labor supply and higher wages

Какво означава това, преведено на обикновен български език?
Baby boomers в САЩ  са започнали да се пенсионират, а те са адски много на брой. Освен, че ще трябва да им се плащат пенсии, което е проблем на пенсионните фондове, някой ще трябва да ги замести на работа.

Проблемът е, че след тяхното поколение няма толкова много работници.

Официалната безработица в САЩ е 3.6%, което е огромен минимум. Могат много хора с леки престъпления от затворите да ги пуснат на пазара на труда, но едва ли ще го направят - поради политически причини.

Тогава остава - миграция на квалифицирани кадри от останалия свят, тъй като търсенето на такива в САЩ ще продължи да бъде високо (поради пенсиониращи се) и все повече дистанционно работещи за американски компании или подизпълнители по света.

САЩ в момента ударно вдигат лихвения процент за заеми. Това ще намали парите в обращение, но ще оскъпи и кредитирането в долари навсякъде по света - а светът е взел много заеми в долари. Сега ще трябва да ги връща по-скъпо, така де се каже.

Заедно с високите цени на храни (заради Украйна) и високите цени на горивата (предимно поради липса на инвестиции и разрешителни в нови находища).

Скъпи енергоресурси = скъпо производство за страните бедни на такива.

Скъпо кредитиране в долари.

При предния финансов бум много хоря бяха взели заеми в швейцарски франкове, заради ниските лихви.

После обаче, в Швейцария започнаха да вдигат лихвата на централната банка и швейцарският франк рязко поскъпна (за да се борят с инфлацията в страната им). Така курсът на франка спрямо много други валути поскъпна рязко.

Същото сега може да се случи и със заемите в долари. Вдигане на лихвата води до по-скъпо кредитиране и покачване на курса на долара. Т.е. търсенето на долари за енергоресурси и за връщане на кредити в долари, ще се увеличава поне до края на тази година.

Държавите ще харчат валутните си резерви в долари за плащане на кредити и енергоресурси.

А валутите им най-вероятно ще се обезценяват (турска лира, бразилка валута, японска йена, чилийски, еврото за момента и т.н.).

Заедно със застаряващото население, в тези държави, заплащането ще се поддържа високо  заради търсенето на кадри в страната и от американската икономика.

Това автоматично ще доведе до задържане на високи цени - недостиг на работници, търсене на долари (обезценка на национални валути), оскъпен внос на енергоресурси, връщане на заеми в долари (при по-скъп долар).

Това вече се случва в някои държави. Но ще става все по-жестоко.

За да се поддържа пенсионната система, вероятно ще се вдигат и данъци и осигуровки. В България мисля, осигурителния праг го вдигаха няколко пъти вече.

Народите с предимно индивидуалистично население, голямо разделение и с добре промити мозъци, ще си плащат най-скъпо.

Унгария сега се радва на евтин руски петрол и изплатени външни дългове. Евтини енергоресурси и липса на външни заеми.
А медиите коментират какъв диктатор бил Орбан.

Източник на данните за инфлацията: 
https://tradingeconomics.com/matrix
(филтрирани през google sheets заради много държави).

(Бел. ред.: Мнението на Георги Танев е публикувано на страницата му във Фейсбук, в Кеш е публикувано с негово съгласие.)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: