9-годишната Ния Шкетиева грабна купата по ментална аритметика на световна олимпиада

9-годишната Ния Шкетиева грабна купата по ментална аритметика на световна олимпиада

Малката Ния спечели 7 шампионски трофея за България за 2 години

Талантливата Ния Шкетиева от Враца даде повод на цяла България да се гордее с нея. Тя е само на 9 години, но това по никакъв начин не ѝ попречи да грабне купата „Супер Шампион“ от международната олимпиада по ментална аритметика, организирана в Египет. Съзтезанието се проведе на 1 и 2 юни.

Като единствен представител от България, Ния се представи повече от отлично. Състезателите в олимпиадата бяха от над 20 държави, като всяка се състезаваше в екип. Въпреки това, талантливата Ния показа на всички, че с много труд и постоянство всичко се постига и с гордост развя българското знаме. По този начин момичето затвърди позициите на България и Враца на математическите върхове.

Ния се занимава с ментална аритметика от 3 години, като е и един от първите ученици на местен детски обучителен център. Любовта си към математиката и това начинание тя дължи на нейната учителка Александрина Иванова.

За този кратък период Ния има завоювани голям брой шампионски трофеи и първи места в разнообразни интернационални надпревари, където мери сили с деца от целия свят. Два пъти е решителен шампион на UAMAP 2021, 2022г. През 2022 година два пъти Шампион на Mindskills, Шампион на Sama Global. През март тази година спечели Шампионска купа в Истанбул на интернационалната олимпиада по ментална аритметика, проведена от IQ Land.

Малката Ния се оказа измежду най-големите имена в аритметиката, като за 2 години спечели 7 шампионски трофея за България. Така тя става пример и за другите деца, които се занимават с това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: