Турция затваря проливите Босфор и Дарданели за военни кораби на Русия и Украйна

Турция затваря проливите Босфор и Дарданели за военни кораби на Русия и Украйна Снимка: .pixabay.com

Турция реши да затвори преминаването през Босфора и Дарданелите на военни кораби на Русия и Украйна

Турция, в съответствие с Конвенцията от Монтрьо реши да затвори преминаването през Босфора и Дарданелите на военни кораби на Русия и Украйна. Изключение е връщането в пристанището на основната стоянка.

Анкара нарече специалната военна операция на Русия в Украйна война и ще задейства съответните разпоредби на Конвенцията от Монтрьо за проливите Босфор и Дарданели. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в ефира на CNN Turk, съобщава Cumhuriyet.

Чавушоглу заяви, че Турция стриктно ще спазва член 19 от Конвенцията.

"19-ти член е напълно ясен. Първоначално това беше атака на Русия, ние я оценявахме със специалисти, военни, юристи. Сега това се превърна във война", каза Чавушоглу.

Според него Турция ще спазва разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо по отношение на страните в конфликта.

Член 19 от Конвенцията предвижда, че по време на война, когато Турция не се явява воюваща страна, военните кораби на воюващите страни не могат да преминават през проливите.

Това правило има няколко изключения, например, ако Турция е длъжна да окаже помощ чрез договор за взаимопомощ на държава, жертва на нападение.

Военните кораби на воюващите страни обаче могат да преминат през проливите, за да се върнат в своите основни пристанища.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: