
Не искате да пилеете храна? Вдъхновете се за живот без отпадъци!
- Smart Life
- Текст:

Европейските домакинства генерират повече от половината хранителни отпадъци в ЕС – за 2021 г. цели 153 милиона тона! ООН казва, че половината от всички плодове и зеленчуци, които се продават в ЕС, завършват в кофата за боклук. Така че дори Европа да се гордее с прогресивното еекологично съзнание на жителите си, статистиката на стария континет всъщност е доста мрачна.
Но по отношение на отпадъците, дори да започнете от дъното, е вълнуващо приключение – защото няма къде да отидете, освен нагоре. И така, ето някои прости идеи от Euronews как да използвате пълноценно хранителните продукти.
Компостирайте – защото не е само за хора с дворове! Може да ви звучи шокиращо да съхранявате хранителни отпадъци в малкото си градско жилише, но ако компостирането ви интересува, или искате да си направите безплатно богата хранителна среда за вашите стайни растения, в мрежата се предлагат куп решения за малки пространства. Потърсете в YouTubeCompostFairy - ще намерите ръководство за начинаещи и тънкости за напреднали!
Подхождайте креативно към зеленчуковите отпадъци! Не ги хвърляйте в кофата за боклук! Разбира се, можете да ги компостирате, но може и да разкриете майстор-готвача у вас! Класическото решение е зеленчуков бульон: измийте добре и сварете заедно всички зеленчукови обелки, изрязаните връхчета на морковите, твърдия зелев кочан, поувехналия в хладилника магданоз или копър, омекналия домат, спаружената чушка, малко чесън.
Подсолете бульона, охладете го и го замразете във формички за лед – имате чудесна натурална подправка за ястия, при това, без консерванти! А ако искате да се усъвършенствате, потърсете онлайн рецепти как да мариновате зеленчукови обелки и да ги запечете на зеленчуков чипс. За още по-напреднали, в мрежата ще намерите и съвети как да отглеждате зеленчуци у дома, използвайки максимално всеки сантиметър от градското си жилище.

Купувайте зеленчуци разумно – само толкова, които можете да изядете на едно ядене – или максимум за един ден. Ако все пак ви останат, отървете се от пластмасовото фолио и се снабдете със стъклени съдове с капаци, за да съхранявате зеленчуците свежи възможно най-дълго. В такъв съд можете да събирате и продуктите за зеленчуковия ви бульон.
Спасете увехналите марули и салати с ледена вода! Почти всеки листен зеленчук се освежава, ако го потопите във вода с шепа кубчета лед – особено добре се повлиява салатата айсберг.
Замразявайте всичко! Така ще запазите не само храни като месо и риба, но и пресни подправки, мляко и дори изсъхнали късчета сирене – ако след размразяването текстурата им се е променила и не е много приятна за пряка консумация, винаги можете да ги използвате като добавка към сосове и супи.
И накрая – не правете нищо по принуда или само за да пестите, а открийта забавната страна и на компостирането, и на планираните покупки, и на кулинарните ви опити! Забавлявайте се, експериментирайте, наблюдавайте, записвайте си, пробвайте нови рецепти – защото най-упорито правите нещо, ако ви забавлява.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
