
Вие сте това, което ядете: Изборът на храна може да се намира в гените
- Диетология
- Текст:

Около 500 гена изглежда „пряко влияят“ върху диетата на хората, според Медицинския факултет на Университета в Колорадо, който анализира здравните, социалните и икономическите данни на хората от UK Biobank, база данни с повече от 500 000 души.
Те заключават, че изглежда има 300 гена, „пряко свързани“ с консумацията на определени храни и близо 200 гена, свързани с хранителните навици около хранителни групи като риба или плодове.
„Някои от гените, които идентифицирахме, са свързани със сензорни пътища – включително тези за вкус, мирис и текстура – и могат също така да увеличат реакцията на възнаграждение в мозъка“, казва Джоан Коул от Университета на Колорадо, която ще представи констатациите на годишната конференция на Американското дружество за хранене в Бостън.
„Тъй като генетиката играе много по-малка роля във влиянието върху приема на храна, отколкото всички фактори на околната среда, трябва да проучим стотици хиляди индивиди, за да открием генетични влияния сред факторите на околната среда“, добави Коул.
Откриването на връзки между гените и видовете храни може в крайна сметка да помогне за разработването на диети и програми за отслабване. Възможна следваща стъпка, според учените, е да се разбере "дали използването на генетиката на човек за приспособяване на вкусовия профил на диета, предназначена за отслабване, може да подобри придържането към нея".
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Тръмп си намери оправдание да отлага очакваните санкции срещу Русия (обзор)

OpenAI изиска чатовете на майката на децата на Мъск и негови приближени лица

Аптеките в Германия се сблъскват с липса на медикаменти

Япония е рекордьор по столетници

Анонимна класация ще отличи „най-тъпото” използване на изкуствен интелект

Русия и Беларус подновиха военните учения „Запад“

Светът реагира на руското нахлуване с дронове над Полша

Албания първа в света назначи изкуствен интелект за министър
