
Кулинарна италианска идея за енергийни икономии
- Smart Life
- Текст:

Италианският отговор на този призив е кулинарен. И го предлага не кой да е, а носителят на Нобелова награда по физика проф. Джорджо Паризи. В профила си във Фейсбук той предлага технология за енергийни икономии в едно ежедневно действие за италианските домакинства – готвенето на прословутата италианска паста.
„За трети път го пробвам, и работи”, пише физикът-кулинар, който вече е изчислил, че така може да намали енергийните си разходи (газ или електричество) с около 44.6 киловата на година. Това, което предлага, е т.нар. „техника за пасивно готвене”.
Подходът е предпочитан от много готвачи, включително и от висок клас, но сега е особено актуален, след като е научно доказано, че ще намали сметките. За целта не ви е нужно нищо ново, освен традиционната тенджера с капак – важен участник в процеса. Използването му намалява времето за кипване на водата и не позволява температурата ѝ да падне по време на готвенето. Особено важно е, че пастата не губи вкусовите си качества и текстурата „ал денте”.
И така, за да пестите енергия пред котлона, трябва просто малко да промените готварските си навици, или по-скоро рефлекси. „Пасивното готвене” на паста е дори по-удобно от традиционното, защото изключва възможността ястието да изкипи. Важното е да вземете точното количество вода, указано на опаковката на пастата и да следвате рецептата:
Кипвате водата на затворен капак, добавяте сол, хвърляте пастата в тенджерата и веднага връщате капака на мястото му. (Ако са спагети и стърчат от тенджерата, може да прибегнете до „кощунството” да ги начупите на две). Изчаквате 1 – 2 минути, за да заври водата отново „на ключ”, изключвате котлона и държите тенджерата върху него 1 – 2 минути повече от указаното на опаковката. След това отцеждате водата и развихряте кулинарната си фантазия в соса и подправките.
Тъй като най-употребяваната паста обикновено трябва да се готви 9 - 12 минути, с пасивния подход пестите газ или електличество поне 8 минути, подчертава проф. Паризи и допълва „Без да искам да натоварвам италианските семейства, или да подценявам традицията, ето и важната новина – да променим навиците си не винаги е нещо лошо”. Рецептата му спечели стотици последователи във Фейсбук, които обещават да я изпробват, за да спестят енергия.
Италианското правителство подготвя пакет помощни мерки за своите граждани, който La Repubblica публикува, заедно с рецептата на проф. Паризи и забележката: „След бърз душ с 2 градуса по-ниска температура, вечеряме на свещи спагети, сготвени на затворен котлон“. Коментарът предизвика и типично италиански отговор: „Дали преди да сложим тенджерата на котлона да не затоплим водата на слънце?”
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
