
И с халба бира можем да се борим с климатичните промени
- Smart Life
- Текст:

Тогава? Както съобщава Euronews, пивоварната Neuzelle в Германия предлага революционно решение. „Искаме да станем първата устойчива пивоварна в света“, казва собственикът ѝ Стефан Фриче, макар че „собствената домашна пивоварна”, която предлага на всеки любител на бирата, не включва именно варене. Изобретението му е бирен прах, който разбъркваме в чаша вода с обикновена бъркалка, за да получим характерната пенлива „яка”, плюс златистия цвят и горчиво-свежия вкус.
Според Фриче, неговата „бира на прах” е преди всичко по-устойчив и по-рентабилен продукт, като транспортът му например е с 90% по-евтин от превоза на традиционните опаковки бира. Освен това, под формата на прах, лабораторното производство е много по-бързо от традиционното варене на бирата, което продължава средно около два месеца.
Засега бирата на прах е само в безалкохолен вариант и "без мехурчета" – но алкохолната версия и газирането се разработват, казва Фриче, представяйки изобретението си в своята пивоварна пред AFP.
Той вече е изчислил, че няколкостотин милиона души по света предпочитат безалкохолните напитки, затова е започнал с „трезвия” вариант на пивото и смята, че може да разчита на добър пазар в Африка и Азия, тъй като праховата му бира се транспортира много по-лесно и по-евтино на дълги разстояния.
Но причината да се насочи към експорт не е само очакваното търсене на тези пазари. Продуктът му вероятно няма „да мине” гладко у дома в Германия, която има 500-годишен закон за чистотата на бирата, известен като „Reinheitsgebot“, който безусловно определя състава ѝ - малц, хмел, мая и вода.
Не е ясно дори дали продуктът може да се продава като бира при строгите правила. Фриче отказва да разкрие рецептата си, но твърди, че изобретението му е необходимо в свят, който се нуждае от устойчиви решения.
Бирата на прах е „хубава иновация, но нито ще застраши, нито дори ще е предизвикателство за нашите традиционни пивоварни“, коментира Бенедикт Майер от Асоциацията на баварските частни пивоварни.
Но много от големите мега-пивоварни вече транспортират бира като гел-концентрат, който се разрежда с вода в приемащата страна. Въпреки че това е страхотна стъпка към намаляване на емисиите от транспорта, прахообразният формат има още по-голям потенциал. Провокативни гласове обаче казват, че бирата на прах може да повиши търсенето на определени марки бутилирана вода – защото няма добра бира, без хубава (прясна) вода.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
