
Солени глоби за супермаркети и ресторанти в Испания, ако разхищават храна
- Общество
- Текст:

В страната ежегодно се изхвърлят 1,36 млн. тона хранителни продукти и напитки, а според нов доклад на ООН, в световен мащаб разхищението бележи 1 милиард тона. След анализ на данни от 54 различни държави организацията установи, че сериозният проблем с разхищаването на храна не зависи от националния доход, т.е., порочната практика съществува и в по-богати, и в по-бедни страни, подчертава Euronews.
Испанското равителство признава, че голяма част от разхищението е на ниво домакинства. Проблемът е общ за ЕС, тъй като 53% от хранителните отпадъци се генерират именно в домакинствата. В такива случаи обаче законът не предвижда глоби, а ще разчита на образователни кампании за промяна на отношението на населението към храната.
Луис Планас, министър на земеделието, рибарството и храните на Испания, казва, че новият „пионерски“ законопроект ще повиши осведомеността на гражданите за „икономическите, социалните, екологичните и етичните последици“ от разхищаването на храни. Законът обхваща всички елементи от хранителната верига, от прибирането на реколтата, до ресторантите, супермаркетите и физическите лица.
„В кетъринг сектора, в барове и ресторанти, всички граждани трябва да имат свободното право да вземат обратно всички остатъци от поръчаната храна, която не са консумирали, за да могат да я употребят по-късно”, се казва в законопроекта.
Това означава, че въпросните заведения трябва да осигурят безплатно опаковане, за да могат клиентите удобно да пренесат останалата им храна у дома си. Практиката, наречена „чанти за кучета”, засега не е особено популярна в Испания. Идеята е заведенията да предлагат услугата сами, вместо да бъдат глобени за изхвърляне на хранителните отпадъци.

В законопроекта са включени и мерки, които ще принудят супермаркетите и ресторантите да работят с местни хранителни банки. По-големите промишлени производители на храни също ще трябва да представят планове за даряване на годна за употреба храна.
Предвижда се и система за предаване на продукти с изтекъл срок на годност, които ще се преработват в храна за животни или в други индустрии като производството на биогорива.
Законопроектът на Испания е приет от правителството и предстои одобрението му от парламента, така че да влезе в сила до началото на 2023 г.
През 2016 г. Франция стана първата страна в света, която забрани на супермаркетите да изхвърлят или унищожават непродадени храни. През годините бяха добавени още регулации около хранителните отпадъци, включително поощрения и санкции. Целта на френското законодателство е до 2025 г. разхищението на храна в страната да се намали наполовина.
Италия също въведе изисквания за намаляване на отпадъците на всеки етаж от веригата за производство и доставка на храни. Италианският закон е силно фокусиран върху даряването на храна или преференциалното разпространение на непродадени хранителни продукти, като компаниите се стимулират с данъчни облекчения.
И Швейцария вече работи по национален план срещу разхищението на храна, което в страната е особено високо. На този етап планът не предвижда санкции, а разчита на информационни кампании и традиционното високо гражданско съзнание на швейцарците.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
