Световните цени на храните през април нараснаха с 1%

Световните цени на храните през април нараснаха с 1%

FАО: агрегираният индекс на световните цени на храните се повиши с 1% през април

Агрегираният индекс на световните цени на храните се повиши с 1% спрямо стойността за март, благодарение на увеличението на цените на месото, млечните продукти и зърнените култури, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FАО).

Средната стойност на индекса на цените на храните на FАО през април 2025 г. е била 128,3 пункта, което е с 1,2 пункта (1,0%) повече от нивото през март. Спадът в индексите на цените на захарта и растителните масла не успя да компенсира повишението при индексите на цените на зърнените храни, млечните продукти и месото“, се посочва в съобщението. Индексът е по-висок спрямо същия период на предходната година, но с 31,9 пункта (19,9%) под пиковата стойност от март 2022 г.

Според представените данни, индексът на цените на месото се е увеличил значително през април – с 3,7 пункта (3,2%) на месечна база, достигайки 121,6 пункта, благодарение на повишение на котировките за всички видове месо. В Европейския съюз поскъпването на месото e възможно да е повлияно от сезонното нарастване на търсенето преди Великден. Освен това, цените на говеждото месо в Австралия и Бразилия са се увеличили на фона на стабилното търсене на внос.

Също така, индексът на цените на млечните продукти е нараснал с 3,5 пункта спрямо март, или с 2,4%, достигайки 152,1 пункта. FАО отбелязва, че световните цени на кравето масло нарастват за трети пореден месец, а през април са достигнали нов исторически максимум с ръст от 2,9%, който е повлиян от увеличението на цените в Европа вследствие на намалените запаси и високото търсене на млечни мазнини.

Индексът на цените на зърнените култури през април достигна 111,0 пункта, което е с 1,3 пункта (1,2%) повече от март. Цените на царевицата се повишиха поради намаляване на запасите в САЩ, търговската политика на страната и валутните колебания, се посочва в прессъобщението на организацията. Освен това, индексът на цените на всички видове ориз се е повишил с 0,8%.

В същото време индексът на цените на захарта е отбелязал спад през април до 112,8 пункта – понижение с 4,1 пункта (3,5%) спрямо март поради несигурността относно световната икономика и бъдещото търсене от страна на производителите на напитки и хранително-вкусовата промишленост, които представляват голяма част от потреблението на захар, съобщава FАО.

През април също така е намалял и индексът на цените на растителните масла – с 3,7 пункта (2,3%) спрямо предходния месец, достигайки 158 пункта; тенденцията е основно повлияна от понижение на цените на палмовото масло поради увеличени доставки от производителите в Югоизточна Азия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: