
Диетолог развенча популярни митове за храненето
- Диетология
- Текст:

Съвети за хранене могат да се открият буквално навсякъде. Но именно затова често е трудно да се разграничат вредните препоръки от полезните. Дипломираният диетолог Британи Поулсън обяснява кои съвети със сигурност не бива да се следват, съобщава Verywell Health.
Мит 1: За оптимално здраве трябва да се избягват въглехидратите.
Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото. Храни, богати на въглехидрати и с високо съдържание на фибри, помагат също така за балансиране на нивата на кръвната захар и доставят на организма други хранителни вещества.
Мит 2: Изцеждането на сок от плодове и зеленчуци е най-здравословният начин за тяхната консумация.
При този процес се премахват фибрите от плодовете. Затова консумацията на цели плодове и зеленчуци засища по-добре от сока. Освен това за направата на сок обикновено се използват повече продукти, отколкото бихте изяли в нормален вид, което го пави по-калоричен.
Мит 3: Всички преработени храни са вредни.
Някои продукти се преработват, за да станат годни за консумация или да се съхраняват безопасно. Например: готови за ядене семена и ядки, консервирана риба, замразени зеленчуци, кисело мляко, зехтин, овес, пълнозърнест хляб.
Мит 4: Храненето след 19 ч. вечерта води до напълняване.
Независимо от часа на хранене, напълняването настъпва, когато приемате повече калории, отколкото изгаряте.
Мит 5: Здравословни храни се намират само на щандовете на схециализираните био магазини.
В много хранителни магазини всъщност могат да се открият разнообразни полезни продукти.
Мит 6: Консумацията на повече белтъчини автоматично води до мускулен растеж.
Приемът на протеин е само една част от уравнението за изграждане на мускули. Той по себе си не е достатъчен за увеличаване на мускулната маса.
Мит 7: Трябва да избягваме плодовете, защото съдържат много захар.
Някои изследвания показват, че консумацията на плодове намалява риска от развитие на диабет тип 2. Други учени установяват, че плодовете помагат на хора на средна възраст да се предпазят от дългосрочно покачване на теглото.
Мит 8: Храните с ниско съдържание на мазнини или обезмаслените винаги са по-здравословни от обикновените.
Мазнините също са източник на енергия, подпомагат функционирането на клетките, усвояването на хранителни вещества и участието в синтеза на някои хормони. Освен това някои обезмаслени продукти могат да съдържат повече добавена захар, сол или други добавки, за да се компенсира загубата на вкус или текстура.
Мит 9: Трябва да предпочитаме нерафинирана захар пред бялата захар.
Нашето тяло преработва всички видове захар по един и същи начин.
Мит 10: Трябва да се купуват само органични продукти.
От гледна точка на хранителната стойност, органичните продукти нямат доказани предимства пред тези, отгледани по традиционен начин.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

От втори опит: Фридрих Мерц все пак стана канцлер на Германия

Диетолог развенча популярни митове за храненето

Медии разкриха подробности за новия пакет санкции на ЕС срещу Русия

Челен опит: гръцки стартъп преработва отпадъците от кафе

Microsoft „уби“ Skype - най-добрият обменник на файлове официално е закрит

Безпрецедентно: Германският Бундестаг не успя да ибере канцлер

В Египет ще издават електронни визи на туристите при пристигане

Годишната инфлация в Швейцария през април е 0%
