
Популярната диета предпазва черния дроб от възпаление
- Гладолечение
- Текст:

Също така по време на експеримента те откриха протеини, които осигуряват този защитен ефект.
В ново проучване изследователи от Германския център за изследване на рака (DKFZ) и Университета в Тюбинген изследват ефекта от интервалното гладуване върху мастното чернодробно заболяване.
Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е патология на този орган от неинфекциозен характер, характеризираща се с клинични и морфологични промени в неговата структура, като прекомерно натрупване на мастни молекули (триглецериди) в хепатоцитите, стеатохепатит, фиброза, цироза.
Изследователите са хранили мишки с диета в западен стил с високо съдържание на мазнини и захар в продължение на 32 седмици, за да предизвикат NAFLD.
Една група мишки останала на тази диета, докато другата била прехвърлена на 5:2.
Групата с периодично гладуване не наддава на тегло, показва по-малко признаци на чернодробно заболяване и животните имат по-ниски нива на биомаркери, показващи увреждане на черния дроб. Изследователите заключават, че диетата 5:2 е довела до мишки, устойчиви на развитие на NAFLD.
Експериментирайки с продължителността и честотата на периодите на гладуване, учените установиха, че режимът 5:2 работи по-добре от режима 6:1. Освен това гладуването в продължение на 24 часа е по-добро от гладуването в продължение на 12.
Чрез сравняване на протеинови състави, метаболитни пътища и активност в черния дроб на гладуващи и негладуващи мишки, учените откриха два протеина, отговорни за защитния отговор на гладуването: PPAR-алфа и PCK1.
PPAR-алфа е основният регулатор на метаболизма на мазнините в черния дроб. Той е от съществено значение за кетогенезата, разграждането на мастни киселини за производство на кетонови тела и отговора на продължителното гладуване. PCK1 е ензим, отговорен за регулирането на биосинтезата на глюкоза от определени невъглехидратни въглеродни източници (глюконеогенеза).
Диетата 5:2 е популярен метод за периодично гладуване. Тя стана популярна след публикуването на книгата Fast Diet от д-р Майкъл Мозли през януари 2013 г. Можете да ядете любимите си храни пет дни в седмицата и след това драстично да намалите калориите през останалите два дни.
Изследването е публикувано в списание Cell Metabolism.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
