
Италия ще забрани изкуственото месо
- Актуално
- Текст:

Както изтъкна министърът на замеделието и продоволствието Франческо Лолобриджида, мярката се предприема от съображения за запазване на културните традиции на Италия по отношение на храненето, както и като израз на грижа за здравето на италианските граждани, отбелязва fanpage.it. Той припомни също, че т. нар. „средиземноморска диета”, която от векове практикуват жителите на апенинския полуостров, е всепризната форма на здравословно хранене и е част от световното културно наследство.
Новината зарадва фермерската общност, която положи немалко усилия в подготовката на законодателството. През последните месеци Coldiretti и други селскостопански сдружения събраха половин милион подписа, призовавайки за защита на „естествената храна срещу синтетичните заместители“. Сред подписалите е и министър-председателят Джорджа Мелони.
„Можем само да отпразнуваме с нашите фермери мярката, която ги поставя в авангарда не само в защитата на нашите отлични постижения, но също и в защитата на потребителите“, каза Мелони на флашмоб, организиран от Coldiretti пред офиса ѝ в Рим.
Законопроектът, одобрен от италианското правителство във вторник, е насочен към забраната на синтетични месни продукти, отгледани от животински клетки в лабораторни условия. Новото законодателство обобщава поредица правителствени постановления като например забраната да се използва брашно от насекоми (щурци или скакалци) в производството на пица или паста. Ако законодателството влезе в сила, нарушението му предвижда глоби до € 60 000.
През 2020 г. Сингапур одобри използването на лабораторно пилешко месо за производството на пилешки хапки. Миналия ноември и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ разреши консумацията на клетъчно култивирано пилешко месо.

Въпреки че в много европейски страни подобни продукти се предлагат (със съответната маркировка), ЕС не е предприел подобно законодателство. Но според Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) методът „може да се счита за обещаващо и иновативно решение“. Това означава, че когато ЕС разреши такива производства, Италия няма да може да забрани продажбата на синтетично месо, произведено в рамките на Евросъюза, заради правилото за свободното движение на стоки и услуги.
За разлика от фермерската общност, климатичните активисти са разочаровани, защото смятат, че лабораторното месо ще ограничи животновъдството и неговия сериозен дял в отделянето на парникови газове, които са основна причина за глобалното затопляне. От своя страна, Международната организация за защита на животните (Oipa) подчерта, че произведеното в лаборатория месо, макар и да идва от животински клетки, е „етична алтернатива“, която допринася за хуманното отношение към животните, устойчивостта на околната среда и безопасността на храните.
Но пред в. Il Sole 24 Ore, от сдружението на млечната индустрия Assolatte контрираха, посочвайки един любопитен парадокс: под един и същи претекст - опазване на околната среда - животновъдите са приканени да инвестират в екологични практики, докато в същото време „безскрупулни инвеститори рекламират продукти, които са „всичко друго, но не и природосъобразни”. Противоречието се засилва и от все по-разрастващия се в световен мащаб спор дали лабораторно отгледаните животински продукти изобщо трябва да се наричат "месо".
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
