
Фалшив зехтин залива Европа – как да го разпознаем?
- Актуално
- Текст:

"Зехтинът никога не е без вкус. Може да бъде повече или по-малко сладък, горчив или пикантен, но не и без вкус, което се дължи на полифенолите. Всеки, който е опитвал зехтин поне няколко пъти, може да направи разликата", казва пред Euronews Маурицио Сервили, професор по хранителни науки.
Етикетът на автентичният зехтин екстра върджин винаги посочва дата и място на прибиране на реколтата, както и QR код, по който може да се проследи производствената верига. Трябва да съдържа и печати за сертифициране като DOP или IGP, а „най-напредналите консорциуми използват блокчейн системи за проследимост“, посочва Сабина Петручи, италиански производител на зехтин.
Недостигът на зехтин и рязкото покачване на цените създадоха идеална среда за измамни производители, смятат от Европол. При координирани акции в Италия и Испания през ноември властите заловиха 260 000 литра фалшив зехтин, а след по-малко от два месеца по същата причина бяха разследвани около 50 ресторанта в Рим.
Някои измамници заменят ценното маслиново масло с много по-евтино, извлечено от различни семена и тъй като е прозрачно, го оцветяват с хлорофил и каротеноиди, за да постигнат съответните зеленикави и жълти нюанси, характерни за зехтина. Но приликата свършва дотук.
За разлика от автентичния зехтин, маслото от семена няма вкус и мирис, затова често се смесва с истински зехтин. „Простият анализ може да разкрие такава измама – напр. тест за състава на мастните киселини или стеролите, както и спектрофотометричните константи", казва проф. Сервили.
Всъщност в някои страни е законно да се продават този тип смеси, но продуктът не може да се етикира като „зехтин”, а етикетът трябва да посочва процентното му съдържание. Потребителите трябва да следят и за смес на зехтин с "lampante oil" – нискокачествен зехтин, негоден за консумация заради високата му киселинност, който в миналото се е използвал като гориво за маслени лампи.
Мащабното разпространение на фалшив зехтин се дължи на световния недостиг, причинен от екстремната суша в Средиземноморието, от където идва близо 90% от световното производство на необработен зехтин екстра върджин. „Само през 2023 г. загубихме между 20 и 25% в световен мащаб. Испания, Гърция, Италия, Тунис... всички бяха ударени. А тази година може да е още по-лошо. Водните ресурси са изключително ниски “, опасява се проф. Сервили.
Днес литър зехтин струва € 11 - €12 – значителен скок от преди няколко години, когато цената му в супермаркетите беше между € 3 и € 5. Фалшив пазар на зехтин винаги е имало, но сега мащабите му са застрашаващи, а поскэпването улеснява измамниците да намерят пазар за евтините си масла при недобросъвестни доставчици и ресторантьори, казва експертът, припомняйки, че фалшификатите не може да не се отразят и на здравето на хората.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
