
С малки промени в храненето всеки може да се бори с климатичните промени
- Актуално
- Текст:

Рециклирането на отпадъци и пестеливото използване на вода в бита са твърде малък принос. Ново проучване обаче показва, че хората могат да повлияят значително върху персоналния си въглероден отпечатък и разход на вода, като просто променят няколко хранителни елемента в ежедневното си меню.
Изследвне на учени от университета Тулейн (Tulane University) прави оценка на въздействието на всеки вид храна, с помощта на данни за емисиите парникови газове, отделяни при производството на различните хранителни продукти, както и използването на вода в процеса. Тази информация след това се съпоставя с резултатите от голямо федерално проучване, което разкрива какво ядат всеки ден повече от 16 000 американци.
Съчетавайки тези две статистики, учените са разработили модели за малки промени в храненето, отчитайки резултатите от тях върху емисиите прарникови газове и недостига на вода за напояване.
Според резултатите, производсвото на телешкото и говеждо месо ги определя като хранителния продукт с най-голямо въздействие върху околната среда, особено предвид факта, че около 20% от анкетираните казват, че ядат поне една порция телешко всеки ден.
Проучването установи, че ако само един ден от седмицата тази порция се замени с по-екологичния вариант на пуешкото месо например, всеки американец ще намали персоналния си принос към парниковите газове средно с 48%, а употребата на вода - с 30%.
И като се има предвид, че 80% от американците няма да се лишат от ежедневния си телешки или говежди бургер, учените са изчислили, че дори само останалите 20% да го сторят, ще намалят въглеродният отпечатък на американското население с 9,6% и разхода на вода с 5,9%.
Изследването установява и други благоприятни за климата хранителни опции - например, замяна на порция скариди с риба (треска) намалява персоналните парникови емисии с 34%, а замяната на кравето мляко със соево води до 8% намаление. Голяма стъпка в икономията на вода се оказва замяната на аспержите с грах (48% спад) и замяната на бадемите с фъстъци, за които се изразходва с 30% по-малко вода.
Проучването се фокусира върху въздействието на прости промени в храненето, които всеки може да направи и показва, че изменението на климата може да е огромен и сложен проблем, който изисква координирани отговори на правителствено и международно ниво, но усилията на отделния човек не бива да се подценяват.
„Много хора се чувстват силно ангажирани и искат да променят действия, които могат да контролират. Това от своя страна може да промени социалните норми както за сериозността на проблема, така и за потенциалните мерки, които могат да допринесат за решаването му. Нашето проучване предоставя доказателства, че дори прости стъпки могат да помогнат в тези усилия“ – с това послание завършва изследването, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
