
Джинджифилова Коледа
- Захар и захарни продукти
- Текст:

Коледната традиция е различна, но навсякъде едно от любимите лакомства, които неизменно носят аромата на празника и остават в спомените ни, са джинджифиловите сладки. Те се появяват за първи път в Централна Европа през Средновековието, като се приготвят със захар или мед и подправки, донесени от Близкия изток. Източникът на скъпите и редки подправки, като джинджифил, индийско орехче, кардамон, карамфил и канела, били войниците, завръщащи се от кръстоносните походи. Джинджифилът влиза сравнително късно в коледната традиция - едва през 19 век. Но пък остава неизменна част от специфичната атмосфера на празника.
Коренът на джинджифила е култивиран за първи път в древен Китай, където обикновено се използва като медицинско растение. Оттам, по пътя на коприната, се разпространява в Европа. През Средновековието джинджифилът е предпочитана подправка заради способността му да подобрява вкуса на консервираните меса. Твърди се, че Хенри VIII е използвал специална смес с джинджифил, с надеждата да изгради имунитет срещу чумата. Дори днес използваме джинджифила като ефективно средство срещу гадене и други стомашни заболявания и за подсилване на имунната система. На санскрит коренът е бил известен като srigavera, което в превод означава „корен с форма на рог“ - подходящо име за необичайния външен вид на джинджифила.
По времето на Елизабет I джинджифилът става толкова популярен в Европа, че се организират специални „панаири на джинджифила“ - събирания, на които хората могат да опитат популярния деликатес. Лютивият, ароматен корен се цени особено в Германия, Франция, Холандия и Англия. Джинджифиловите сладкиши, които се предлагали на тези панаири, в различните области и региони на Европа били в различни форми - от подправена с джинджифил торта, до тънки бисквитки и тъмнокафяв хляб, поднесен със сметана. За празниците се изрязвали бисквитки в интересни форми и символи, които отразявали сезона. На есенните панаири те се оформяли като животни и птици. По Великден се правели копчета и цветя. Понякога просто се сплесквали и нарязвали с чаша на кръгове. А в двора на Елизабет приготвяли специални сладки с форма на човечета, които украсявали с глазура и златно фолио по подобие на знатните гости. Така сложно декорираните бисквитки станали синоним на всички фантастични и елегантни неща в Англия.
Джинджифиловите къщички се появяват в Германия през 16 век, според историка Тори Авей. Сложните къщи с ограда от бисквитки, украсени с фолио и златисти листа, неизменно се свързват с коледната традиция. Популярността им нараства, когато братя Грим написват историята на Хензел и Гретел, в която дълбоко в гората главните герои се натъкват на къща, направена изцяло от лакомства. Не е ясно дали джинджифиловите къщички са резултат от популярната приказка или обратно.
Днес в много страни правенето на джинджифилови къщички и човечета е обичана семейна традиция. Нищо не сближава децата и родителите така, както приготвянето на лакомства за джинджифилова къщичка по стара семейна рецепта и украсяването ѝ. Коледа ни предлага още една възможност да правим нещо заедно, а в края на празника да се насладим на нещо наистина вкусно и полезно. Какво по-хубаво от това?
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:


Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
