
Храните, които забавят работата на мозъка
- Диетология
- Текст:

Тези храни трябва да бъдат напълно изключени от рациона, защото като цяло увреждат здравето на целия организъм, съобщава Meta.ua.
Мозъкът престава да работи пълноценно при употребата на голямо количество транс мазнини. Те се получават в резултат на преработката на растителните мазнини. Сред продуктите, които съдържат много транс мазнини се отнесят фаст фуда, пайовете, майонезата, чипса и маргарина.
Никаква полза за мозъка и организма не носят и бързите въглехидрати. Това са различинте сладкиши, сладоледи, торти, газирани напитки, както и алкохол.Веднага след употреба им те попадат в кръвта и започват да се усвояват. При това доста рязко се повиша нивото на глюкозата.
Много хора обичат туршии и мариновани продукти, но употребата им вреди на мозъка поради това, че те съдържат много сол. Тя е причина за хипертонията, както и за нарушения накръвообращението на мозъка. При употребата на големи количества туршии в организма започват да се задържат течности, което води до отоци по стените на кръвоносните съдове. Кръвта започва се движи много по-бавно, кислородът не се пренася толкова бързо, което от своя страна провокира повишаване на кръвното налягане.
Неблагоприятно влияние върху функционалността на мозъка оказват и оцветителите и различните ароматизатори. Ето защо трябва внимателно да се чете състава на продуктите в магазина, за да се сведе консумацията на вредни вещества до минимум.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
