
Намаляване на консумацията на месо може да подобри планетарното и човешкото здраве
- Био храни
- Източник: Euronews
- Автор:

С неотдавнашното откриване на нов щам на грип с „пандемичен потенциал" в Китай връзката между консумацията на месо и глобалното здраве става все по-честа в дискусиите за предотвратяване на глобалните здравни кризи в бъдеще.
Доказателства за инфекции при хора, които са работили в кланици и в свиневъдството, са установили, че новият грипен щам, известен като G4 EA H1N1, е често срещан при работниците в Китай от 2016 г. Изследователите сега са обезпокоени, че този вирус може да мутира, да се разпространи лесно от човек на човек и да предизвика глобална епидемия.
Професор Джеймс Ууд, ръководител на катедрата по ветеринарна медицина в Университета в Кеймбридж, каза пред BBC, че изследванията „идват като полезно напомняне“, че отглежданите животни могат да са източник на вируси с потенциал да причинят пандемия.
Какъв е проблемът с месото?
Зоонотичните заболявания, като COVID-19, са тези, които могат да се разпространяват между животни и хора. В световен мащаб те са били причина за много исторически огнища, включително H1N1 и Ебола. Има малко доказателства обаче, които предполагат, че консумацията на по-малко месо директно намалява появата на смъртоносни огнища на болести.
Според Програмата на ООН по околна среда най-важният фактор е увеличеният обем на близък контакт между хора и животни като прасета, прилепи или птици, който позволява на патогените да прескачат между видовете. През 2016 г. е идентифицирано нарастващото посегателство върху животновъдството в естествените екосистеми като движещ фактор за зоонозните болести, предупреждаващ, че „революцията в добитъка“ може да доведе до потенциална катастрофа.
„Някои политици и коментатори обвиняват Китай за COVID-19, но те не споменават, че всички неотдавнашни епидемии от големи заболявания са причинени от намеса в животните и техните местообитания - казва д-р Нюман, - нашата пилешка салата или пица с пеперони може да бъде следващият голям риск за здравето." Фабричните ферми в индустриален мащаб са като „отброяваща времето бомба", добавя тя, а преместването на диетите ни от месото може да помогне за преминаване към „по-безопасно бъдеще".
Подобряване на цялостното ни здраве
Консултантът хематолог и директор на Plant-Based Health Professionals Великобритания, доктор Ширин Касъм, вярва, че има „спешна нужда“ да намалим консумацията на месо.
„Повече от 90 на сто от месото, което консумираме, се произвежда във ферми с промишлени мащаби, които осигуряват перфектните условия за генериране на нови инфекции с епидемичен и пандемичен потенциал.“ Фабричното земеделие също изисква широко използване на антибиотици, добавя той, което допринася за „драстично увеличение на броя на резистентните на антибиотици инфекции, засягащи хората.
„Сега сме влезли в епоха, в която лекарите често лекуват пациенти с бактериални инфекции, за които няма ефективни антибиотици.“
Д-р Касъм обяснява, че това е въпрос и на цялостното обществено здраве: „Ние знаем от десетилетия, че здравословната диета на растителна основа, която свежда до минимум или елиминира месото, е свързана с някои от най-ниските проценти на хронични заболявания и по-дълъг и здравословен живот.“
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
