
Аюрведичното хранене с нов прочит в съвременната диетология
- Аюрведа
- Текст:

В търсене на решение науката се връща към редица традиционни хранителни практики, доказали от хилядолетия благотворното си действие за здравето ни. Един такъв модел е храненето по нормите на индийската традиционна лечебна система Аюрведа. Учените са извлекли трите универсални правила, които можете да въведете лесно в ежедневието си, твърди DW.
Първо и преди всичко, благотворното действие на аюрведичния хранителен модел може да се изрази с три думи – редовен хранителен режим. Придържането към един ритмичен хранителен модел е ключовото предимство на аюрведичния хранителен подход. Той включва няколко прости правила.
Първо, според природния часовник, основното ви хранене трябва да бъде обедът, по-точно – времето, когато слънцето е в апогея си във вашата географска област. Тогава капацитетът на храносмилателната система е в силата си и е логично да я натоварите с най-големия за деня прием на храна. Закуската е лека, дори може да се пропусне, вечерята също е лека и въпреки тов, не лягайте с пълен стомах, припомнете си забравената практика за малка разходка след вечеря. Принципно, всички хранения изключват преяждането, определете порциите, които ще ви заситят, без да ви претоварят. И нещо важно – когато се храните, правете само това, не разсейвате сетивата си с телевизия или сърфиране в интернет.
Второ – яжте топла храна. Можете да прибавите и зрели плодове, дори ако е подходящо, можете и тях да приготвите на пара. Чрез приема на топла храна улеснявати храносмилтелната си система, като поемате част от работата ѝ. Това позволява по-пълноценно и по-лесно абсорбирне на хранителните съставки от организма. Опитайте се всяко от храненията ви да включва всички вкусове – сладко, солено, кисело, горчиво, пикантно.
И трето правило – продуктите и приготвянето им са от ключово значение. Аюрведичното хранене залага на пресни, непреработени храни. Независимо от къде ги купувате, продуктите трябва да са чисти, в смисъл без добавки, подобрители, оцветители, емулгатори. Аюрведичното хранене изключва готовите и консервираните храни за сметка на хранителни и лесносмилаеми продукти и растителни мазнини.
Едно малко допълнение – след консултация със специалист, ползвайте билки и подправки, подходящи за индивидуалните ви оплаквания по отношение на храносмилането. Ментата например е универсална подправка, успокояваща храносмилателната система. Други подправки са подходящи при стомашни разстройства, трети – при тежест в стомаха и т.н.
Много добри съвети по отношение на хранителния план, приоритетните продукти, рецепти и подправки ще намерите в изобилието готварски книги за хранене по принципите на Аюрведа. Разбира се, не е лесно да приложите всичко, но ритмичният хранителен режим с трите му основни правила са добро начало, за да се радвате на добро здраве. Хранителният модел на Аюрведа доказва предимствата си чрез редица най-нови научни изследвания, а ако се вгледате, ще забележите и сходството му с множество здравословни традиционни хранителни практики.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
