
Защо испанците ядат тлъсто, а не пълнеят
- ЕС
- Текст:

По време на свещената сиеста улиците опустяват, а офиси, банки и всякакви предприятия отвън изглеждат така, сякаш никога не са работили. В зависимост от работодателя, сиестата може да започне в 13 или 14 ч., но не може да продължи по-малко от три часа. (Колко жалка изглежда европейската или американската „обедна почивка” с нейните 20 до 30 минути...)
Испанският режим е предопределен от климата и задължително включва кратка обедна дрямка, но как се съчетава испанската кухня с климатичните особености?
Като цяло, испнците не се въздържат от тлъсти храни, а испанките най-често готвят по един начин (ако не е паеля) – вземат нещо и хубаво го изпържват в половин литър зехтин. Поднасят го с майонеза с чесън и бял хляб, който се сервира и като ордьовър, също обилно полят със зехтин. Испанската кухня цени морската храна, зеленчуците, лютото. По традиция испанците не вечерят преди 21 часа – т.е, точно обратното на това, което препоръчват най-популярните правила за здравословно хранене.
И въпреки това, испанците много рядко са с наднормено тегло. Патологично слабите испанки са изключение, болшинството са с нормално телосложение, с красива гладка кожа, блестящи коси, и закръглени там, където според природата си трябва. Испанките рядко обсъждат диета, а ако седнат „по женски”, не поръчват нискокалорийното суши или салата с газирана вода, а пържени картофи, хамон и бира, или вино „tinto”.

В студентските столове често ще видите студентите да се мръщят на броколи, ако няма вездесъщите пържени картофи или поне тортиля – силна смес от запържен лук, картофи и яйца. Впрочем, нито едно заведение за хранене дори не може да си помисли, че няма да предлага тортиля. И все пак испанките са пословично стройни. Защо – можем само да гадаем. Версии за причините разбира се, има.
Първо, испанците ядат здравословни продукти. В магазините почти всичко е прясно местно производство – хляб, месо, риба, скариди, плодове, зеленчуци и пр. Сирене и колбаси испанците често купуват от селски пазари, които редовно се организират през уикендите. Всичко се готви по споменатия начин – обилно запържено в зехтин, но продуктите са свежи, натурални, както е модерно да се казва – „био”.
Второ, испанците навсякъде са много активни физически – в града, на море, в планините. Цяла Барселона кара велосипеди, а във всеки испански парк ще срещнете тичащи по всяко време на денонощието. Фитнес залите изглежда заменят търговските центрове като място за срещи и са пълни с млади хора.
Трето, испанците и испанките се приемат такива, каквито са – „Може да не съм идеална, но кой е”? За испанките привлекателността не изключва приятна закръгленост, а ако ги попитате защо пържат всичко, отговарят – „Че това е зехтин, полезен е”. Единствената диета, която признават е „По-малко ядене, повече секс”.
И накрая – испанците са с буен темперамент, но приемат живота философски. Напрежението в работата не ги кара да преяждат, защото в Испания просто не се напрягат „по служба” - ако не сте свършили нещо днес, винаги има „маняна”...
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
