
В България всеки изхвърля годишно по 94 килограма храна
- България
- Текст:

Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко.
„Най-много изхвърлят едночленни домакинства, т.е. хора, които живеят сами, семейства с малки деца, жителите на големите градове и млади хора до 25-годишна възраст“, казва Стоилко Апостолов от фондация „Биовселена“.
Фондацията работи за ограничаване на проблема и има наблюдения върху поведението на българския потребител.
„Колкото по-евтини са някои продукти, толкова по-малко скрупули изпитва човек, когато ги изхвърля. Ако един хляб струва 1,50 лв. примерно, индустриален хляб, който общо взето има кратък срок на годност, много малко хора се замислят дали да го изхвърлят, докато, ако си купят занаятчийски хляб, който струва шест лева килограма, ще го ядат цяла седмица. Имат по-големи угризения да го изхвърлят.“
Апостолов подчерта още, че европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Как се движат пазарите днес

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ
