
Любимият ви шоколад ще стане по-евтин: започнаха да използват какаото по нов начин
- Храни
- Текст:

Производството на шоколад преживява криза, тъй като добивите от какао намаляват поради болести по растенията и лошото време. Цените му се покачиха до рекордно високи нива, а фермерите в такива страни производителки като Кот д ' Ивоар и Гана изпитват трудности. Но учените от ETH Zurich възможно имат радикално решение, пише изданието Wired.
При новия метод за производство на какао се използва цялата какаова шушулка, а не само зърната. Околната месеста част образува сладък гел, който замества рафинираната захар в шоколадовите рецепти. Този процес може да направи производството на шоколад по-евтино и да го направи "по-устойчиво", както и да увеличи доходите на фермерите за сметка на използването по-голямата част от реколтата.
Вкусът на такъв шоколад е малко по-различен, той е с нотки на сушени плодове и повече киселинност, но запазва текстурата и "визуалната си привлекателност". Освен това, такъв подход позволява производството на горчив шоколад с по-малко количество какаови зърна..
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Япония е рекордьор по столетници

Анонимна класация ще отличи „най-тъпото” използване на изкуствен интелект

Русия и Беларус подновиха военните учения „Запад“

Светът реагира на руското нахлуване с дронове над Полша

Албания първа в света назначи изкуствен интелект за министър

В какви продукти да инвестираме спестени левове в брой преди еврото?

Лукашенко овободи нова група политически затворници

Полша и Латвия затвориха въздушното пространство по източните си граници
