
Нова храна от бъдещето – шишчета от медуза
- Храни
- Текст:

Там наричат тези морски създания един от продуктите на бъдещето. Не на последно място и заради прогресивно намаляващия улов на риба в тези региони, пише Euronews.
Една от най-големите медузопреработвателни фабрики в кралството ежедневно произвежда по три тона продукти от медуза – изнасят ги не само в съседните страни, но и в САЩ. Медузите първо щателно се почистват от замърсители, пясък и късчета пластмаса. След това пипалата се отделят за прясна консумация, а главата и „шапката” се сушат или мариноват.
В тайландските ресторанти са готови да ви приготвят от медуза всичко, което поискате – фрикадели, салата, юфка. Пипалата са най-добри за мини-шишчета. Има и медуза-карамел, и сладолед от медуза. „Прекрасно е – нежна, гъвкава текстура. Често ги ям. А когато си поръчам юфка, винаги искам да ми сложат допълнително медуза”, казва една клиентка в ресторант в Тайланд.
Медузите се готвят лесно: сушените или маринованите трябва да се накиснат в студена вода, а след това да се кипнат за по-малко от минута. Може и повече, но тогава няма да останат така приятно хрупкави, както ги обичат ценителите.
Разбира се, не всички медузи стават за ядене. Освен това, нямат силно изразен вкус и лесно поемат вкусовите характеристики на продуктите, с които ги готвят. Затова пък съдържат много протеини и въглехидрати. Тъй като филтрират океанската вода, в тъканите им се утаяват както много полезни микроелементи, така и някои вредни – замърсяването на океаните влияе на всичко, така че ако търсите да си купите медуза, проверете дали уловът е от чисти води.
В Нова Зеландия медузите също навлязоха в ресторантите преди няколко години, макар че първоначалните съображения на „кивитата” били да овладеят по някакъв начин масивните пасажи медузи, превземащи плажовете им. Пробивът прави известен новозеландски гурме-готвач, който вече е разработил над 150 рецепти, между които разнообразни омлети с медуза, както и съчетания на месото от морското мекотело с любими традиционни храни като херинга, свинско и пилешко.
Но и новозеландците, и тайландците едва ли могат да надминат по разнообразие китайските рецепти с медуза, които са неизброими. Сравнително новият деликатес не е избегнал и вниманието на суровоядците, които комбинират свежи пипала от медуза в различни салати – с манго, киви, манголд и др. Какво пък – може би е по-приемлива алтернатива от насекомите...
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
