
Палмитиновата киселина ускорява растежа на раковите метастази
- Наука
- Текст:

Това съобщава The Guardian, позовавайки се на изследване на биолози от Института за науки и технологии в Барселона.
Експериментът е проведен със съдействието на специалисти от други испански и американски институции. Учените прилагали мастни киселини от палмово масло върху човешки ракови клетки и след това ги трансплантирали на мишки. Оказало се, че * палмитиновата киселина, която се намира в палмовото масло и други растителни мазнини, е причина за активното развитие на метастази на устната кухина и рак на кожата у гризачите. В същото време експертите подчертават, че веществото не е повлияло на външния вид на тумора.
В същото време други мастни киселини като олеинова и линолова киселини не са имали същия ефект. Това откритие ще бъде основата за разработването на нови методи за лечение на рак.
По-рано лекарят Марта Ебинг от университетската болница Хаукеланд в Норвегия установи, че приема на фолиева киселина и В12 повишава риска от рак с 21 процента.
* Палмитиновата киселина (хексадеканова киселина) е една от най-често срещаните наситени мастни киселини при животните и растенията. Тя е бяло вещество, което се топи при температура 63,1 °C, а химичната му формула е C15H31COOH. Среща се в палмовото масло, маслото, сиренето, млякото и месото.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
