
Бъдещето на космическата храна: учени измислиха как да хранят хората на други планети
- Наука
- Текст:

Вземете обикновена мая (дрожди) и 3D-принтер и ще получите... космическа храна на бъдещето. Или поне така твърдят учените, съобщава порталът Phys.org.
Изследователите предложиха концепция за система, която ще създава ястия с вкуса, текстурата и хранителните вещества на техните аналози на Земята. Основната съставка ще бъдат дрождите Saccharomyces cerevisiae. Те се използват в печенето на тестени изделия, в пивоварството и винопроизводството от хиляди години.
Тази мая е хранителна сама по себе си, съдържа значителни количества протеини, въглехидрати, малко количество мазнини и повечето от незаменимите аминокиселини. Въпреки това, тя може да бъде подобрена чрез добавянето на повече хранителни вещества, вкус, цвят и текстура.
Учените са изчислили, че един резервоар за ферментация от 3000 литра е достатъчен, за да нахрани 50-100 души. А технологията за 3D-печатане на продукти може да се използва за приготвяне на различни ястия за космонавти. Например, минибарове с вкус и аромат точно като на истински банан.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
