Инвеститорите запазват самообладание (Седмичен пазарен коментар - 20 април 2020)

Инвеститорите запазват самообладание (Седмичен пазарен коментар - 20 април 2020) Снимка: Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Макар положението на световните пазари да изглежда неблагоприятно, все още има надежда
Въпреки че инвеститорите обичат да се плашат и са готови за миг да се предадат на множеството опасения, които световната пандемия създава за световните икономики, ясно е, че и най-малкото данни, показващи, че епидемията е под контрол, запалват пазарите. 
Именно в този контекст компаниите ще трябва да представят своите тримесечни резултати и да съобщят за коригирането на своите насоки. Естествено, те ще трябва да използват такт, за да не намалят морала на инвеститорите, които досега бяха изключително оптимистични.

Индекси
CAC40 приключи миналата седмица близо до пробив, докато DAX спечели 0,88%. При периферните страни от еврозоната Италия падна с 2,4%, докато Португалия загуби 0,4%, а Испания 2,1%. В Азия Hang Seng ограничи загубите си до 0,10%, за разлика от аванса на Shanghai Composite и Nikkei съответно на 1,6% и 2,04%. В Съединените щати производителността остана положителна. Dow Jones спечели 2,0%, S&P500 - 6,5%, а Nasdaq100 се повиши с близо 8%.

Суровини
Въпреки дългоочакваното съобщение за спад на производството между ОПЕК и страните партньори, цената за барел не успя да се възстанови. Мудността все още е налице, като трейдърите с право са загрижени за значителния спад в търсенето на суров петрол поради мерки за ограничаване. Докладите за опасения на IEA и OPEC за състоянието на търсенето, съчетани с по-нататъшното увеличение на американските запаси, бомбардират цените тази седмица. 
WTI се търгува при годишните си ниски нива от около 18 USD, докато Brent се търгува на $28. След като постави нов годишен рекорд от 1747 щатски долара, унцията злато се стабилизира близо до 1700 долара. Среброто консолидира над 15 USD. Едновременно с това медта продължава нежния си поход напред към 5100 щатски долара, както и алуминият, който възвръща цвета си при 1476 долара за метричен тон.

Пазари на акции
На фондовия пазар е често срещано явление някои акции да се превърнат в „задължителни” за портфолио мениджърите. Немската компания HelloFresh, например, е европейска история за успех в интернет, чието представяне през последните две години й позволи да постигне оперативно равновесие по-бързо от очакваното. Акцията достигна нов максимум от 33 евро миналата седмица. HelloFresh е натрупал около 275% за 1 година и 75% от началото на годината. Това е второто най-добро представяне на европейските акции с тегло над 5 млрд. евро през 2020 г.

Пазар на облигации
Десетгодишните щати (US) все още показват забележителна стабилност, докато икономическата статистика на страната се колебае. По този начин облигациите отчетоха възвръщаемост от 0,64%. Цените намаляват при основните европейски облигации. Френският OAT се приближава до нулева доходност, докато германският Bund потъва в отрицателна територия при -0,46%. 10-годишната облигация в Швейцария последва същата тенденция при -0,45%. 
Това разширява разликата с доходите на италианското и испанското правителство, които продължават да нарастват. Испанските 10-годишни облигации се стабилизираха на 0,83%, докато италианските строителни книжа достигнаха 2%.

Валутен пазар
Тази седмица щатският долар спечели позиции спрямо своите конкуренти. Двойката EUR/USD падна до 1,08 USD, а двойката GBP/ USD до 1,24 USD. Двойката USD/JPY обаче е почти равна на 108 JPY. Единната валута продължава да отслабва както спрямо швейцарския франк при 1,05 швейцарски франка, така и спрямо йената при 116,7 долара.

Икономически данни
Данните за заетостта и морала на мениджърите по закупуване отразяват влиянието на коронавируса на световните пазари. Това включва -4,5% свиване в продажбите на дребно, -5,4% в промишленото производство и индексът на Емпайър-щат при -78,2 пункта в Съединените щати. 
Международният валутен фонд също актуализира икономическите си очаквания. Очаква се световният БВП да спадне с 3% през тази година, преди силно възстановяване от 5,8% през 2021 г.
Тази седмица германският индекс за финансова увереност ZEW (вторник) ще бъде внимателно разгледан, както и седмичните американски инвентаризации на петрол (сряда). В четвъртък именно индикаторите Flash PMI ще задържат вниманието, като първите индикации са за април, когато ситуацията ще бъде сравнително влошена. В петък германският индекс на бизнес доверието Ifo и поръчките за дълготрайни суровини в САЩ ще затворят седмицата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: