
Българското свинско месо задоволява едва 40% от нуждите на пазара
- Важно от "Икономика"
- Текст:

Преди пандемията от африканска чума по свинете 70% от месото на пазара е било от български производители, съобщава БНР. В момента близо 90% от фермите, които бяха засегнати от болестта през 2019 г., вече работят. Въпреки това, те успяват да задоволят само 40% от потреблението на вътрешния пазар, по думите на Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.
Тя припомня, че след пагубната 2019 година производството на българско месо е било не повече от 30%, след което е започнало постепенно да се възстановява. Все още обаче е далеч под потребностите на българския пазар.
Свинефермите са получили европейска помощ, с която са подобрили биосигурността в тях. Но опасността от вируса не е отминала. Според Хаджистоева единственият начин за справяне със заразата е имунизацията на свинете, тъй като при заболяването смъртността на животните достига до 100%.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Япония е рекордьор по столетници

Анонимна класация ще отличи „най-тъпото” използване на изкуствен интелект

Русия и Беларус подновиха военните учения „Запад“

Светът реагира на руското нахлуване с дронове над Полша

Албания първа в света назначи изкуствен интелект за министър

В какви продукти да инвестираме спестени левове в брой преди еврото?

Лукашенко овободи нова група политически затворници

Полша и Латвия затвориха въздушното пространство по източните си граници
